U lijepom plavom Jadranu: U ribarsku mrežu ulovili morskog psa dugog 8 metara

Radiosarajevo.ba
U lijepom plavom Jadranu: U ribarsku mrežu ulovili morskog psa dugog 8 metara
FOTO: iPress / U ribarsku mrežu ulovili morskog psa dugog 8 metara

U petak predvečer bacio sam u more 60 metara od obale, u uvali Ligard u Savudrijskoj vali, tri mreže, a potom drugi dan ujutro pronašao samo dvije. Treću mrežu kao da je netko izvukao. Ali prilikom potrage pokazalo se kako se u nju zapetljao ogroman morski pas dug između sedam i osam metara koji je sve povukao na dno. Morao sam tražiti pomoć“, ispričao je ukratko ribar Ivan Pavelić iz Savudrije za lokalni portal Ipress.

Morsku neman nije mogao iz mreže sam izvući, pa je pozvao prijatelje koji su mu pomogli dodatnom brodicom dotegliti je do savudrijske luke.

Ali tada je nastala prava drama jer niko nije očekivao kako je ulov u mreži ustvari zaštićeni morski pas planktonaš dug gotovo osam metara i težak skoro dvije tone. Prema riječima očevidaca, jadna je riba bila umotana u 140 metara mreže što je otežalo ribarima njegovo oslobađanje. Na površinu je izvučen tek njegov rep, a koji je prema procjeni ribara, bio širok oko dva metra što je odgovaralo i njegovoj dužini i težini.

Ostatak mreže nakon tog zahvata naprosto je skliznuo prema dolje, a obzirom da je morski pas davao znakove života, ponovno je otegljen i pušten u morske dubine.

Niko ne zna je li psina nakon svega preživjela, a ovaj neočekivan morski ulov evidentirala je i policija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije