U Dubrovniku zabilježeni valovi viši od devet metara

Fena
U Dubrovniku zabilježeni valovi viši od devet metara
Foto: Dubrovački dnevnik / Veliki valovi u Dubrovniku
Hrvatski hidrografski instutut (HHI) ovog ponedjeljka izmjerio je rekordne valove na valografskim stanicama u akvatoriju Rovinja, Splita, Ploča i Dubrovnika, a najviši valovi, zabilježeni u Dubrovniku, bili su viši od devet metara.

Valove su izmjerili valografskim plutačama DWR MKIII 0.7m firme Datawell prateći stanje u realnom vremenu i mjereći vrijednosti visine, perioda i smjera valova, saopćio je u srijedu HHI.

Najviši val izmjeren je na valografskoj stanici u Dubrovniku pokraj otočića Sv. Andrija, gdje je maksimalni val dosegnuo 9,03 metara.

U akvatoriju Rovinja visina vala iznosila je osam metara, u akvatoriju Splita izmjereno je 3,11 metara, a u akvatoriju grada Ploča maksimalna visina vala bila je 2,52 metra.

"Prikupljeni i obrađeni podaci doprinijeti će povećanju stepena sigurnosti plovidbe u navedenim područjima te izradi sigurnosnih preporuka. Ovime se stvaruju pretpostavke sigurnog prometa ljudi i roba hrvatskim dijelom Jadrana, upravljanje resursima mora i podmorja, odbrane i očuvanje okoliša", navodi u priopćenju HHI.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije