U Beogradu više neće biti Sarajevske, Mostarske, Splitske ulice...

Radiosarajevo.ba
U Beogradu više neće biti Sarajevske, Mostarske, Splitske ulice...
Foto: AA / Beograd

Gradska vlast Beograda planira da promijeni imena Sarajevske i Mostarske ulice, kod Savskog trga, u blizini stare željezničke stanice.

Kako navode srpski mediji, u planu je promjena imena ulica dobijena "po toponimima zaostalim iz SFRJ".

Bit će promijenjeni i nazivi ulica Porečka, Hvarska, Hrvatska, Splitska, Podravska, Bjelovarska, Šibenička, Ljubljanska, Bledska, Bosanska, Mariborska, Celjska, Lopudska, Murska, Zenička.

"Tako će Zagorska ulica u Zemunu postati Ulica Blagoja Jovovića, po imenu atentatora na ustaškog vođu Antu Pavelića", piše Srna.

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da ulice u Beogradu treba da nose "nazive ljudi koji koji su zadužili Srbiju", kao i po prijateljskim zemljama i narodima, te onima koji su zadužili čovječanstvo.

"Zato ćemo nastaviti da menjamo imena svih ulica koje nose naziv po onima koji više nemaju veze sa Srbijom, kao i po sredinama u kojima bilo šta što dolazi iz Srbije nije dobrodošlo", istakao je Vesić.

On je kazao da je Beograd kao glavni grad imenima ulica ili spomenicima predstavljao čitavu nekadašnju Jugoslaviju, ali da "nije normalno da nijedan grad u bivšim republikama nema Beogradsku ulicu, osim Podgorice i Skoplja".

Vesić je za "Večernje novosti" rekao da se naziv Kumanovske ulice neće mijenjati, jer "Kumanovska bitka svedoči i o srpskim herojskim podvizima".

Ranije su promijenjeni nazivi ulica Zadarska u Dobrice Ćosića, Zagrebačka u Koče Popovića, Travnička u Milorada Ekmečića, Pohorska u General Ždanova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije