U Beogradu protesti zbog presude Ratku Mladiću: "Junak, a ne zločinac"

Radiosarajevo.ba
U Beogradu protesti zbog presude Ratku Mladiću: "Junak, a ne zločinac"
Na beogradskom Trgu Republike večeras se, na poziv lidera Dveri, okupilo tridesetak građana koji podržavaju danas u Hagu osuđenog bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića.

Okupljeni na protestima su razvili parolu na kojoj piše "Junak, a ne zločinac", a njima su se obratili predsjednik Dveri Boško Obradović i funkcioner tog pokreta Srđan Nogo, prenosi Mondo.

Poručili su da su došli da pruže podršku Mladiću i dodali da je "svako ko se osjeća kao Srbin bijesan i rezigniran zbog presude Haškog tribunala", koji je danas još jednom pokazao da je "politička institucija napravljena da radi protiv srpskog naroda".

Kažu i da je riječ o spontanom okupljanju na koji su građane pozvali preko društvenih mreža i da se "i pored toga skupilo mnogo ljudi".

"Cilj Haškog tribunala je da se Srbi koji su žrtve genocida u 20. vijeku prikažu kao zločinci i genocidan narod. Mi to nećemo dozvoliti, mi na to ne pristajemo i mi smo se večeras ovdje sabrali da bismo pokazali da još ima Srba koji se ne predaju, da ima Srba koji se bore i nećemo dozvoliti da nam se prekraja istorija", rekao je Obradović.

Obradović je ocijenio i da "Mladić, Radovan Karadžić i svi drugi oci - osnivači Republike Srpske, najveće srpske pobjede u posljednjih 100 godina, treba da budu na prvim stranama historijskih udžbenika, da budu slavljeni u srpskom narodu i poštovani od budućih generacija jer su stvorili Republiku Srpsku i odbranili srpski narod u BiH".

Podsjećamo, prvostepeno vijeće Haškog tribunala osudilo je danas nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske RS-a Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene tokom rata u BiH. Sudsko vijeće Haškog tribunala je utvrdilo da je Mladić (74) kriv za:

  • genocid nad nekoliko hiljada muslimana iz Srebrenice;
  • progon muslimana i Hrvata širom BiH
  • terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje za taoce "plavih šljemova" UN, 1992-95;

Tribunal je Mladića oslobodio krivice po prvoj tački optužnice koja ga je teretila za genocid u šest drugih opština u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije