Tužilaštvo traži kaznu ili ponavljanje suđenja, a Šešelj odbacivanje tužbe

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo traži kaznu ili ponavljanje suđenja, a Šešelj odbacivanje tužbe
Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove danas je saslušalo usmenu argumentaciju žalbe koju je Tužilaštvo uložilo na oslobađajuću presudu u postupku protiv Vojislava Šešelja.

Vojislav Šešelj je u februaru 1991. imenovan za predsjednika Srpske radikalne stranke, a u junu 1991. izabran je za narodnog poslanika u Skupštini Republike Srbije.

Tokom prvostepenog postupka Tužilaštvo je teretilo Vojislava Šešelja za progon, deportaciju i nehumana djela (prisilno premještanje) kao zločine protiv čovječnosti, kao i za ubistvo, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje, uništavanje ili hotimično nanošenje štete ustanovama posvećenim religiji i obrazovanju, pljačkanje javne ili privatne imovine, kao kršenje zakona ili običaja ratovanja.

Tužilaštvo je tvrdilo da je Vojislav Šešelj planirao, naredio, podsticao, počinio, ili na drugi način pomagao i podržavao te zločine.

Pored toga, tvrdilo je da je učestvovao u tim zločinima od augusta 1991. do septembra 1993. kroz učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj da se, činjenjem zločina, trajno i nasilno ukloni većina hrvatskog, muslimanskog i drugog nesrpskog stanovništva sa oko trećine teritorije Hrvatske, velikog dijela Bosne i Hercegovine i dijelova Vojvodine, u Srbiji, kako bi ta područja postala dio nove države pod srpskom dominacijom.

Pretresno vijeće je, većinom glasova, uz suprotno mišljenje sudije Lattanzi, 31. marta 2016. oslobodilo Vojislava Šešelja svih optužbi koje su mu stavljane na teret.

Tužilaštvo je tvrdilo da je Pretresno vijeće pogrešno primjenilo pravo jer nije pružilo obrazloženo mišljenje i da je pogrešno tumačilo činjenice kada je Šešelja oslobodilo optužbi. Tužilaštvo je zahtjevalo da Žalbeno vijeće preinači presudu Pretresnog vijeća i proglasi Šešelja krivim u skladu s optužbama i shodno tome mu izrekne kaznu, ili, alternativno, da naloži ponavljanje suđenja.

U svom podnesku respondenta dostavljenom prije pretresa, Vojislav Šešelj je tvrdio da žalbu Tužilaštva treba odbaciti u cjelosti.

Vojislav Šešelj – koji se opredelio da se sâm zastupa – nije bio prisutan na žalbenom pretresu. U svom podnesku respondenta dostavljenom prije pretresa, Vojislav Šešelj je naveo da nema namjeru da prisustvuje žalbenom pretresu.

Žalbeno vijeće je u septembru 2017. Vojislavu Šešelju dalo priliku da preispita svoj stav i upozorilo ga da će naložiti sekretaru da imenuje branioca u pripravnosti kako bi zastupao njegove proceduralne interese ukoliko ostane pri stavu da ne prisustvuje žalbenom pretresu.

Vojislav Šešelj nije odgovorio na ovaj poziv da preispita svoj stav. Shodno tome, Colleen Rohan je imenovana za branioca u pripravnosti i bila je prisutna tokom žalbenog pretresa da bi se zaštitili njegovi proceduralni interesi.

Vojislav Šešelj ima priliku da odgovori na usmene argumente Tužilaštva u roku od 10 dana od trenutka kada primi transkript pretresa po žalbi na bosanskom / hrvatskom / srpskom jeziku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije