Trump od Vučića tražio da prizna nezavisnost Kosova: Stigao je odgovor Beograda

Radiosarajevo.ba
Trump od Vučića tražio da prizna nezavisnost Kosova: Stigao je odgovor Beograda
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

Srbija neće prihvatiti prijedlog američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna državu Kosovo, a Beograd odbacuje i pregovaračku platformu Prištine koja, kao krajnji cilj dijaloga, podrazumijeva priznanje Kosova, piše u nedjelju beogradski tisak ocjenjujući da je prijedlog američkog šefa države „licemjeran“ i „perfidan“.

„Beograd neće prihvatiti perfidni prijedlog Amerike da prizna Kosovo, koji je licemjerno, u svojoj čestitki predsjedniku Aleksandru Vučiću za dan državnosti, ispostavio njegov kolega iz SAD-a Donald Trump“, objavile su Večernje novosti, pozivajući se na neimenovane izvore.

Uz naslovnicu „Nepristojna ponuda SAD - Srbija odbija zahtjev Trumpa“, taj list, blizak predsjedniku Srbije i srbijanskom državnom vrhu, navodi kako „ovaj poziv iz Bijele kuće, kao i skandaloznu platformu koja je usvojena u Prištini“, Beograd vidi „kao sinkroniziranu akciju“.

Cilj te akcije bi, ocjenjuju Večernje novosti, bio da se Srbija praktično dovede „na tanak led - da do kraja godine prizna lažnu državu, a da joj se zauzvrat ponudi ubrzani put u EU i otvorena opcija pridruženja NATO-u“.

Trump je u svojoj čestitki Vučiću u povodu 15. februara, Dana državnosti Srbije, poručio kako je pred Prištinom i Beogradom „da postignu dogovor koji obje strane mogu podržati“.

„Držimo da bi uzajamno priznanje trebalo biti središnji element trajne normalizacije odnosa. Takav povijesni dogovor, s uzajamnim priznavanjem u svojoj suštini, izgradio bi put za ciljeve eurointegracije Srbije i gospodarski rast“, predložio je Trump, a čestitku slične suštine uputio je i američki državni tajnik Mike Pompeo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije