Trgovci u očaju: Ovih osam proizvoda lopovi najviše kradu s polica

Radiosarajevo.ba
Trgovci u očaju: Ovih osam proizvoda lopovi najviše kradu s polica
Twitter / Trgovci u BiH i Hrvatskoj u očaju

Ako u zadnje vrijeme imate teškoća s pronalaskom viskija Jack Daniel’s na policama trgovina, za to postoji opravdan razlog i nema veze s masovnom potražnjom i kupovinom, kao ni s nestašicom popularnoga žestokog pića.

Kako doznaje Kult plave kamenice, Jack Daniel’s i druge uvozne žestice ponajviše su na meti kradljivaca u Hrvatskoj, prenosi Net.

“Jack sve rjeđe stavljamo na police jer ga se masovno krade. Jack Daniel’s je viski koji je najpopularniji među kradljivcima u trgovinama. Kradljivci ga onda prodaju na crno, u susjednom kafiću u pola cijene ili negdje na ulici. Sve se teže štititi od takvih krađa”, objasnio je član uprave jednoga velikog trgovačkog lanca u razgovoru za spomenuti portal.

Trgovci smatraju da većinu krađa čine ljudi koji ne kradu zato što nemaju za hranu, nego je riječ o sustavnom kriminalu, s obzirom na to da ukradeni proizvodi često završavaju na obližnjim tržnicama, gdje se prodaju po smiješnim cijenama.

Supermarketi su nemoćni u pravnoj obrani od kradljivaca, jer je riječ o manjim krađama. Ako je vrijednost ukradene robe manja od hikljadu kuna, čak i ako uhvate kradljivce, supermarketima ne vrijedi zvati policiju, piše ovaj portal.

Krađe se zato pokušavaju spriječiti isticanjem videonadzora u trgovinama, pojačanom edukacijom osoblja kako bi uočavalo i sprječavalo “shoplifting”, angažiranjem zaštitara te elektroničkom zaštitom skupljih proizvoda.

Nažalost, ni to pretjerano ne obeshrabruje lopove, što svakako dokazuje da je riječ o ozbiljnom problemu.

Neslužbeni popis artikala koji se najviše kradu

  • Argeta paštete
  • Cedevita
  • Jack Daniel’s i druga masovno popularna uvozna žestoka pića
  • Nivea krema za ruke
  • Nutella
  • Rio Mare tuna u konzervama

Svi navedeni proizvodi masovno se prodaju na domaćim tržnicama, što upućuje na to da je u Hrvatskoj na djelu još jedan segment crno-sive ekonomije, kojem policija ni ne pokušava stati na kraj.

Slična je situacija i u Bosni i Hercegovini. Prema tvrdnjama trgovaca s kojim smo razgovarali - kod nas su na meti osim ovih pet artikala (Cedevita se ne krade toliko kao u Hrvatskoj) još - med, vino i konzerve piva.

"I kod nas se kradu Nutella i Rio Mare tuna u konzervi, ali smo to spriječili postavljanjem zujalica. Sada se daleko manje krade", dodao je naš sagovornik za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije