Traže promjenu Ustava Srbije: Riješiti status Sandžaka i Bošnjaka

AA
Traže promjenu Ustava Srbije: Riješiti status Sandžaka i Bošnjaka
/ Anadolija
Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka, kao manjinska parlamentarna stranka, zatražila je danas "hitne i neodložne promjene Ustava Srbije kako bi se konačno riješio status Sandžaka i status bošnjačkog naroda u Srbiji". 

SDA Sandžaka je pozvala Vladu Srbije i Evropsku uniju na hitnu reviziju Akcionog plana za poglavlje 23 i 24 za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, manjinskog akcionog plana i manjiskih zakona kako bi se izgradila pravna država, vladavina prava i jednakost pred zakonom.

Iz te političke partije podsjećaju, kako se navodi u saopćenju, domaću i međunarodnu javnost da je na današnji dan 17. januara 2009. godine grupa naoružanih lica upala u službene prostorije SDA Sandžaka i iz vatrenog oružja pucala na rukovodstvo Stranke. 

"Punih devet godina državni organi nisu rasvijetlili ovaj politički atentat kao i mnoge druge zločine nad Bošnjacima od 1990. godine do danas. Ovaj zločin i drugi neriješeni zločini nad Bošnjacima Sandžaka 90-ih godina pokazuju tolerantan odnos srpskih državnih organa prema zločinima nad sandžačkim Bošnjacima", ističu iz SDA Sandžaka. 

Kako se naglašava, ovo su samo neki od razloga zbog čega sandžački Bošnjaci nemaju povjerenje u srpske državne organe

"Srpski državni organi, prvenstveno pravosuđe i policija, izgubili su pravo i kredibilitet da djeluju na prostoru Sandžaka", zaključuje se u saopćenju. 

SDA Sandžaka je prethodnih godina, 17. januara, pod nazivom "Pravda za Sandžak" organizirala mirne protestne skupove u centru Novog Pazara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije