Srbija / Tragičan kraj Dobrile: Pronađena mrtva, zaglavljena između drveća na Orlovici

05. 12. 2019. u 21:11:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Čuvari Rezervata prirode "Uvac" U Srbiji pronašli su danas leš bjeloglavog supa Dobrile, koja je prošle godine odletjela čak do tursko-sirijske granice, a na proljeće ove godine specijalnim avionskim letom je vraćena u Srbiju.

Kako navodi portal Glas zapadne Srbije (GZS), čuvari su, nakon dvodnevne potrage za izgubljenom Dobrilom, pronašli njen leš između drveća na Orlovici.

Vođa čuvara zaštićenog područja "Uvac" Novak Pejović rekao je da su se u posljednja dva dana izgubila dva bjeloglava supa Dobrilu i Igora te da njihovi odašiljači nisu davali signale. Igor je ipak pronađen živ.

"Nakon što smo pronašli Dobrilin satelitski odašiljač, pošli smo u potragu. Tražili smo je po liticama Orlovice u blizini gnijezda gdje se prošle godine izlegla i odakle je odletjela. Ugledali smo je zaglavljenu između četiri graba. Nismo vjerovali šta vidimo. Prizor nas je prenerazio", rekao je Pejović, a prenosi portal GZS.

Mladu ženku beloglavog supa prilikom markiranja prozvali su Dobrila, jer je bila izuzetno pitoma prilikom kontakta sa ljudima, a u svom prvom letu stigla je čak do tursko-sirijske granice, gdje je krajem prošle godine pronađena iznemogla.

U Srbiju je vraćena avionom Turkis Airlinesa zajedničkim naporima organizacija za zaštitu i očuvanje ptica iz Srbije i Turske, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine Srbije i Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Turske.  

"Dobrila" povezala Srbiju i Tursku: Na surčinskom aerodromu organiziran doček

"Nekoliko mjeseci je boravila u volijerima i bila u procesu podivljavanja. Nakon što smo je pustili, svi smo strepili da li će se ponovo uklopiti u svoje prirodno stanište, jer je bila izuzetno pitoma, razmažena i naviknuta na ljude. Međutim, ona je to uspješno uradila i krstarila kanjonom, ali izgleda da ipak nije uspjela da se snađe u ovim vrletima", kaže Pejović.

NEMA KOMENTARA