Tragedija u Nišu: Preminula porodilja, sumnja se da je imala male boginje

Radiosarajevo.ba
Tragedija u Nišu: Preminula porodilja, sumnja se da je imala male boginje
Mlada žena iz Niša (21) koja je primljena na liječenje s kliničkom slikom malih boginja, preminula je jutros oko 6 sati na Infektivnoj klinici od komplikacija izazvanih ovom bolešću, prenosi Blic.

U ovom trenutku još nije poznato da li je kod preminule žene i laboratorijski bilo potvrđeno da boluje od morbila, ali je imala sve simptome ove zarazne bolesti uključujući i zapaljenje pluća.

Direktor Infektivne klinike doktor Miodrag Vrbić potvrdio je da je ova žena, koja se porodila prije mjesec dana, primljena 16. januara na ovu kliniku s kliničkom slikom morbila, kompliciranom zapaljenjem pluća.

"Riječ je o porodilji koja se porodila početkom decembra i koja je bolovala najmanje par nedjelja prije nego što je primljena na Infektivnu kliniku. Imala je kliničku sliku morbila, s ospicama, visokom temperaturom i zapaljenjem pluća. Primljena je na kliniku 16. januara, u teškom općem stanju. Primila je svu antibiotsku i polisimptomatsku terapiju i nije bila na respiratoru", rekao je doktor Vrbić.

Kako prenosi Blic, Na Infektivnoj klinici nemaju informaciju da li je porodilja bila vakcinisana MMR vakcinom, ali kako navodi Vrbić porodilje spadaju u osetljivu kategoriju jer je kod njih izmjenjen imuni odgovor. Za sada nije poznato ni da li je laboratorijskim analizama potvrđeno da je preminula žena imala male boginje, kao ni da li je i njena beba dobila morbile.

Na Dječjoj klinici, trenutno nema djece koja su na respiratoru uslijed teže kliničke slike izazvane morbilama.

Ovo je druga žrtva morbila u Nišu, i treća u Srbiji. Dvogodišnji dječak J. R. koji je 12 dana bio na aparatima zbog komplikacija izazvanih virusom mali boginja, preminuo je 2. januara na Dječjoj klinici u Nišu, piše Blic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije