Titova unuka Saša Broz o bisti na Pantovčaku: Pokazuje jad i bijedu politike

Radiosarajevo.ba
Titova unuka Saša Broz o bisti na Pantovčaku: Pokazuje jad i bijedu politike
FOTO: Facebook / Saša Broz

Saša Broz, unuka predsjednika socijalističke Jugoslavije Josipa Broza Tita, komentarisala je pitanje povratka Titove biste u ured hrvatskog predsjednika.

Ovo pitanje je ponovo aktuelizirano nakon što je kandidat ljevice predvođene Socijaldemokratskom partijom (SDP) Zoran Milanović izabran za šefa hrvatske države.

Broz je na Facebooku napisala:

"... predsjednik je mrtav, imamo predsjednika! A vezano na petogodišnje maltretiranje nacije pitanjem adrese the biste želim reći sljedeće: Da ja mogu odlučivati zabranila bi da ikad više spominju ime mog djeda!!! Da znate (kao što očito ne znate) obitelj ne može zabraniti ni ćurki ni crnom vragu da seljakaju komad nečega naokolo."

Prema njenim riječima, smatra da će mudar čovjek maknuti sve do jedne biste dodavši:

"Gluplji će odabrati status quo pogotovo ako znamo da niti će bista ujediniti, a boga mi niti razjediniti narod. Duhovno stanje nacije odnosno razjedinjenosti nema ama baš nikakve veze sa bistom / Titom. Ideologiju kao perjanicu svog programa i ideja ističu samo oni koji nemaju ništa drugo za ponuditi. A najčešće nemaju. Sve u svemu pat pozicija."

Za unuku Josipa Broza Tita, kako je navela, bista pokazuje jad i bijedu politike koja se od 1990. do danas nije niti za pedalj odmakla od istih problema i ideoloških tema prebacujući lopticu s lijeva na desno i obrnuto.

Smatra da bi Tito uradio ovo:

"Stanje je takvo da bi djed sam donio dekret da ga se katapultira u svemir. Moram se nasmijati ambicioznoj neinteligenciji svih koji misle da će the bista rješiti pitanje naše podijeljenosti. Na kraju vjerujte, imate j****u sreću da vaš predak nije isklesan ili izliven jer naša zemlja kao nitko ne zna brinuti o svojim spomenicima. I by the way, sretno vam novo desetljeće..." Nada postoji, pa sad da vidimo to svijetlo."

Nedugo poslije predsjedničkih izbora, istaknuti član SDP-a i ministar uprave u hrvatskoj Vladi čiji je premijer bio Milanović, Arsen Bauk je po pitanju biste poručio:

"Nije smetala predsjedniku Tuđmanu (op. a. Franjo Tuđman), predsjedniku Mesiću (op. a. Stjepan Mesić) i predsjedniku Josipoviću (op. a. Ivo Josipović), ne bi trebala smetati predsjedniku Milanoviću. Ja bih bio sretan da je vrati", rekao je bauk za Novu TV.

Hoće li Zoran Milanović vratiti Titovu bistu na Pantovčak?

Aktuelna predsjednica i kandidatkinja desnice predvođene Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) Kolinda Grabar Kitarović je Titovu bistu sklonila u martu 2015. godine. To je bio jedan od njenih prvih poteza, podsjeća Index.hr.

Milanović je izabran za predsjednika u nedjelju, 5. januara. Imao je stotinu hiljada glasova više u odnosu na Grabar-Kitarović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije