Tirana: Počeo sastanak lidera Zapadnog Balkana, ponovo protesti protiv Vučića

Radiosarajevo.ba
Tirana: Počeo sastanak lidera Zapadnog Balkana, ponovo protesti protiv Vučića
FOTO: AA / U Tirani počeo sastanak lidera Zapadnog Balkana

U Tirani je u subotu započeo zvanični susret lidera Albanije, Sjeverne Makedonije, Srbije i Crne Gore, u okviru sastanka o produbljavanju saradnje „Četiri slobode EU“, a koji je i danas popraćen protestima protiv srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanku prisustvuju premijer Albanije Edi Rama, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kao i predsjednik Crne Gore Milo Đukovanović.

Prije početka zvaničnog sastanka lideri učesnici pozvani na samit posjetili su područja koja su pogođena zemljotresom u Draču 26. novembra. Nakon posjete Draču, u Tirani je započela sesija lidera, a zatim i plenarno zasjedanje delegacija zemalja učesnica.

Aktivnosti se završavaju zajedničkom konferencijom za medije lidera učesnika sastanka.

Sastanku prisustvuju i predstavnici Svjetske banke, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske komisije. Za vrijeme održavanja sastanka, održan je protestni skup građana, aktivista civilnog društva, kao i predstavnika Udruženja "Čamerija”.

Protest je, kao i sinoć, održan na Bulevaru mučenici nacije ispred zgrade hotela u kojem se održava samit.

Učesnici protesta nosili su zastave Albanije, kao i transparente na kojima je pisalo „Kosovo je moja skupa krv koja se ne poklanja“, „Želimo saradnju s Kosovom, a ne Srbijom“, a upućena je i poruka albanskom premijeru da se „bavi građanima pogođenim zemljotresom, a ne novom Jugoslavijom“, čime je izraženo neslaganje idejom o formiranju takozvanog balkanskog „mini Schengena“.

Samit osigurava veliki broj pripadnika policije, kako bi se spriječio eventualni incident, budući da je sinoć došlo do sukoba između snaga sigurnosti i aktivista Pokreta Samoopredjeljenje, a demonstranti su pokušali da probiju policijski kordon.

Današnji sastanak u Tirani nastavak je predhodna dva susreta ovog nivoa, održana u septembru u Novom Sadu, u Srbiji, i novembru u Ohridu, u Sjeveroj Makedoniji.

Kosovo je odbilo učešće na sastanku u Tirani, iako je bilo pozvano. Predsjednik Kosova Hashim Thaci je prethodno odbio i učešće na ohridskom samitu u novembru, zato što Kosovo nije bilo pozvano na prvi sastanak u oktobru u Novom Sadu. Thaci je ocijenio da su pozivi i inicijative za regionalnu saradnju potpuno besmisleni, dok Srbija i Bosna i Hercegovina ne priznaju Kosovo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije