Tigrasti komarci koji prenose virus Zapadnog Nila, otkriveni u Novom sadu

Srna
Tigrasti komarci koji prenose virus Zapadnog Nila, otkriveni u Novom sadu
Foto: Pixabay / Ilustracija
U Novom Sadu otkriveni su azijski tigrasti komarci, opasni insekti koji prenose virus zapadnog Nila zajedno sa "domaćim" urbanim komarcima, rekao je za Srnu Dario Aćimović, menadžer za odnose s javnošću novosadskog preduzeća "Ciklonizacija".

"Tigrasti komarci su sitniji od domaćih, ali su daleko agresivniji u potrazi za svojim krvnim obrokom. Za razliku od domaćih, tigrasti komarci napadaju tokom celog dana i noći. Praktično ubadaju 24 časa dnevno", ističe Aćimović.

Aćimović je dodao da tigrastom komarcu za polaganje jaja nije potrebno više od 15 do 20 mililitara vode.

"Toj napasti nije potrebno više od 15 do 20 mililitara vode da bi se reprodukovala, što je čini još opasnijom u odnosu na domaćeg urbanog komarca", naglašava Aćimović.

On je precizirao da je "Ciklonizacija" ovu vrstu komaraca otkrila u parku kod novosadske Željezničke stanice, kao i u Futoškom parku.

"Na te dve lokacije u gradu prvo smo pre par dana otkrili devet jedinki tigrastog komarca. Potom smo otkrili još pet u Parku, kao i pet u novosadskoj Partizanskoj ulici. Uprkos malom broju, `Ciklonizacija` je trenutno reagovala i odmah izvršila zaprašivanje tih lokacija", rekao je Aćimović.

Prema njegovim riječima, činjenica da su tigrasti komarci pronađeni u drugom dijelu sezone, kao i u blizini Željezničke stanice ukazuje da se još nisu "odomaćili" u Novom Sadu.

"Te činjenice znače da tigrasti komarci nisu ovde položili jaja, a njihovo otkriće kod Železničke stanice ukazuje da smo ih uvezli nekim transportom. Tigrasti komarci su već otkriveni u zemljama okruženja i bilo je pitanje vremena kad će se pojaviti i kod nas", ističe Aćimović.

On Novosađanima preporučuje da u odbrani od ove napasti koriste zaštitu koja se primjenjuje i kod domaćih komaraca.

"Treba koristiti sredstva koja se koriste i u zaštiti od domaćih komaraca, a pri izlasku u prirodu preporučljivo je nositi duge pantalone, kao i majice, odnosno košulje dugih rukava. Kada je u pitanju zaštita kuće i stana, najefiksanije su se pokazale zaštitne mreže na prozorima i vratima", naveo je Aćimović.

Tigraste komarace u Novom Sadu otkrio je stručni tim "Ciklonizacije" na čelu sa biologom Bosiljkom Krtinić u okviru stalnog praćenja brojnosti i vrsta komaraca, koje ovo preduzeće tokom cijele sezone sprovodi na teritoriji grada u saradnji sa gradskom upravom.

Azijski tigrasti komarci, koji su karakteristični za tropske i suptropske predjele jugoistočne Azije, a koji mogu da prenesu virus zapadnog Nila, prvi put su se pojavili u Evropi 1979. godine u Albaniji, a već 2012. ih je bilo u više od petnaest zemalja na jugu Evrope.

Osim virusa zapadnog Nila, tigrasti komarac može da prenese i žutu groznicu, denga groznicu, japanski encefalitis, kao i druge bolesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije