Srbija / Dačić: Uništen je i izgubljen originalni primjerak Dejtonskog sporazuma

17. 08. 2017. u 08:30:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Policija istražuje šta se dogodilo s origanalnim dokumentom Dejtonskog sporazuma u Srbiji, ko je kriv za njegov nestanak i da li iza svega stoji nemar ili možda namera.

Srbijanski telegraf se poziva na izvor iz policije koji je rekao da je riječ o dokumentu od državnog značaja i da je važno sve razjasniti. Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je prije dva dana za taj list da Srbija nema original Dejtonskog sporazuma, a da je poslije 5. oktobra 2000. godine nestao i papir na kojem je Richard Holbrooke potpisao da Amerikanci nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

"Uništen je i izgubljen originalni primjerak Dejtonskog sporazuma", otkrio je Dačić, koji je istraživao kako su nestali sporazumi koji su za Srbiju i danas od ključne važnosti. "

Svi se prave blesavi kad ih pitam, a nezamislivo je da Srbija nema sačuvan primjerak Dejtonskog sporazuma. Svi Miloševićevi saradnici tvrde, a njegova sekretarica se kune da je Milošević zvao i da joj je dao papir na kome je Holbrooke, tadašnji glavni pregovarač između Zapada i Srbije i američki izaslanik, potpisao Miloševiću (tokom pregovora 1998. i 1999.) da Amerika nikada neće priznati nezavisnost Kosova", kaže Dačić.

Prema njegovim riječima, taj papir je nestao, jer je sve opljačkano.

"Nema ni tog papira, oni su sve opljačkali. Kada su hapsili Slobu, ništa nije ostalo", naveo je Dačić za Telegraf.rs.

 

 

KOMENTARI (1)