Tajni dokumenti: Aerodrom u blizini Bosne i Hercegovine opasan po život

Radiosarajevo.ba
Tajni dokumenti: Aerodrom u blizini Bosne i Hercegovine opasan po život
Foto: Wikimedia / Aerodrom Tivat

Pista na tivatskom aerodrmu u veoma je lošem stanju, i u svakom je trenutku moguće njeno pucanje. Zbog toga bi avioni mogli izletjeti sa piste, upozoravaju iz građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija (URA).

Ti su podaci prikazani u izvještaju Agencije za civilnu avijaciju iz marta prošle godine.

"Dokument koji je procurio pokazuje kako je ugrožena sigurnost domaćih ali i stranih putnika koji putuju preko ovog aerodroma. Riječ je o dokumentu na deset stranica koji je do sada bio sakriven od očiju javnosti", rekao je potpredsjednik URA-e Filip Adžić.

U dokumentu se navodi da je aerodrom detaljno pregledan od 26. do 30. marta 2018. godine, te da je utvrđeno više nepravilnosti i neusuglašenosti sa regulatornim zahtjevima.

O pronađenom je izvještaj poslan i preduzeću Aerodromi Crne Gore.

Prema riječima Adžića obaveza aerodroma je bila napraviti plan korektivnih mjera zbog otklanjanja neusuglašenosti.

U dokumentu koji je predstavljen navodi se da je "na površini piste vidljiva pojava karakterističnih kružnih pukotina nastalih uslijed izraženog prisustva vode koje je nemoguće sanirati punjenjem masom, već je neophodno izvršiti zamjenu tog uništenog sloja", piše ALO!.

Upozoravaju da se "treba uzeti u obzir povećana rotacija u mjesecima koji slijede i kombinacija nepredviđenih atmosferskih utjecaja i ograničene mogućnosti za održavanja i kontroliranje širenje pukotine, a ona može biti proširena do te mjere da predstavlja opasnost za pucanje pneumatika i moguće izlijetanje aviona s piste".

"Jasno je da staza nije sigurna, da je već ranije trebalo preduzeti mjere sanacije. Po našim podacima to do sada nije obavljeno", naglašava Adžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije