Sve veći interes Moskve za Zagreb: ''Putinov buldožer'' stigao u Hrvatsku

1
Radiosarajevo.ba
Sve veći interes Moskve za Zagreb: ''Putinov buldožer'' stigao u Hrvatsku
FOTO: Arhiv / Andrej Aleksejevič Nesterenko

Na dan posjete američkog državnog sekretara Mike Pompea Dubrovniku, gdje je razgovarao sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, u Hrvatsku je stigao i novi ruski ambasador Andrej Aleksejevič Nesterenko, prenose hrvatski mediji.

Nesterenko je stigao kao zamjena za Anvara Azimova kojem je petogodišnji mandat u Hrvatskoj bio zadnji prije odlaska u penziju.

Prema dekretu Vladimira Putina koji je objavljen u augustu, Nesterenko je imenovan "izvanrednim i opunomoćenim ambasadorom". Isti je dekret odobrio i smjenu Azimova.

Živopisan i atipičan

Nesterenko je rođen 1955. godine, a diplomatsku karijeru odlučio je odabrati po uzoru na svog oca Alekseja Nesterenka, poznatog sovjetskog diplomata. Andrej Nesterenko se 1977. godine odlučio pridružiti diplomatskoj službi. Vrlo je brzo upućen u stalnu misiju Sovjetskog Saveza pri UN-u.

Potom je bio ruski ambasador na Kipru (2003. - 2008.), pa glasnogovornik ruskog Ministarstva vanjskih poslova (2008. - 2011.) i, na kraju, ambasador Crnoj Gori.

Nesterenko je u Moskvi služio uz ruskog šefa diplomatije, Sergeja Lavrova, poznatog kao moćnog arhitekta ruske ekspanzije.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, Nesterenko je samo jedan od ruskih diplomata koji korača ambasadama ''šireći ideju ruskog utjecaja''

Hrvatski mediji pišu i da je na glasu je kao ''živopisan i atipičan predstavnik diplomacije''. Navodno nastupa izravno i ''bez dlake'' na jeziku, a crnogorski mediji su ga nazvali ''Putinovim buldožerom''.

"On je vrlo iskusan i dostojanstven diplomat, bio je glavni pomoćnik mog ministra Lavrova, sjajno je odradio posao kao veleposlanik na Cipru i u Crnoj Gori. Uvjeravam vas da on nije buldožer ni ruski tenk, pravi buldožer i tenk je Azimov. Ja sam apsolutno siguran da će moj nasljednik raditi bolje od mene i pridonijeti poboljšanju naših odnosa, ali neće biti osobne, iskrene diplomacije Azimova. To, na žalost, postaje povijest", izjavio je za hrvatski RTL Azimov na odlasku iz Hrvatske.

U Crnoj Gori su Nesterenka smatrali faktorom destabilizacije i problema u toj zemlji. Toliko da je 2015. godine bio ispraćen s jumbo-plakatima u Podgorici, koji su poručili ambasadoru ''podalje od nas'', tj. ''od suverene Crne Gore na putu ka članstvu u NATO-u''.

Naime, Nesterenko se tokom svog mandata protivio pridruživanju Podgorice sankcijama EU prema Rusiji nakon aneksije Krima, a cijeli čin je opisao kao svojevrsni test tadašnjeg crnogorskog premijera, a danas predsjdnika, Mila Đukanovića i njegova ''iskrenog stava prema Rusiji''.

Zanimljivo je da je Nesterenko odbio doći na proslavu Dana pobjede nad fašizmom 9. maja 2015. godine, koju je na Trgu Republike organizirao tadašnji predsjednik Filip Vujanović, nego je organizirao paralelnu proslavu.

Za proslavu praznika u Crnoj Gori organizirana je moto-parada članova motociklističkih klubova iz Podgorice, Bara, Budve i Herceg Novog, kojoj su se priključili i ruski Noćni vukovi, kontroverzna bajkarska grupa naklonjena ruskom predsjedniku Putinu, koji otvoreno podržavaju Miloada Dodika.

Vođe ove bajkerske grupe je Aleksandar Zaldostanov. On važi za dobrog prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina, a vlasti u Sarajevu i ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini proglasile su "faktorom destabilizacije u Bosni i Hercegovini i regiji", prenosi Tanjug.

Ruski interesi

Crnogorski mediji tada su komentirali kako su paradom Noćnih vukova i manifestacijama na kojima nije bilo predstavnika vlasti Rusi održali klasičnu pokaznu vježbu demonstracije moći.

A demonstracija ruske moći tipično je stajalište Kremlja gdje se Putin smatra carskim nasljednikom te se svi njegovi podanici bore za pozicioniranje Rusije na prvo mjesto u geopolitičkom okruženju. Takvo stajalište odašilje i Nesterenko, podsjeća Jutarnji.

''Težnja za modernizacijom u Rusiji jača je nego u bilo kojoj drugoj zemlji na tržištu u nastajanju. Ova bivša supersila zaostaje za svjetskim liderima’', kazao he u intervjuu za časopis Međunarodnog monetarnog fonda 2000. godine ''Finance and development'', te nastavio:

''Kad je Vladimir Putin naslijedio starijeg i oboljelog Borisa Jeljcina kao predsjednika, to se shvatilo kao simbolična promjena epohe. Snažne ruske političke i kulturne tradicije potiču Putina da vrati Rusiju u grupu vodećih svjetskih nacija (...) što se više odgađa gospodarski uzlet, to će Rusija teže uhvatiti korak s naprednim državama''.

Mediji Nesterenka nazivaju i ruskim ambasadorom za svađe sa Evropskom unijom, pa nije slučajno da je upućen u 28. članicu Evropske unije.

Posebno je zanimljivo da dolazi u trenutku kada hrvatski državni vrh pokazuje aspiracije za miješanje u unutrašnje prilike Bosne i Hercegovine, a destabilizacija naše zemlje je jedan od ključnih interese Rusije u ovom trenutku, naravno, s ciljem sprječavanja njezinog članstva u NATO-u, kao i destabilizacije pozicije Zapada na Balkanu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije