Sve manja Srbija: Nestaje 1.200 sela površine jednake Kosovu

Fena
Sve manja Srbija: Nestaje 1.200 sela površine jednake Kosovu
Broj stanovnika smanjuje se u 86 posto srpskih sela, a oko 1.200 sela u procesu je nestajanja i obuhvaćaju površinu jednaku Kosovu, istaknuto je u petak na skupu Hrana za Europu u lječilišnom mjestu Vrdnik u Vojvodini.

Profesor dr. Dragan Škorić, predsjednik Odbora za selo Srpske akademije znanosti i umjetnosti (SANU), upozorio je da su, osim negativnog demografskog trenda, ključni problemi loš ekonomski položaj sela, usitnjenost posjeda i sve brojnija staračka domaćinstva.

"Sada u Srbiji ima više od 50.000 praznih kuća i još tri puta toliko (kuća) koje se ne koriste", rekao je Škorić ilustrirajući propadanje srpskog sela.

Od 4.709 naselja, njih 1.200 u procesu je nestajanja jer svako to selo ima manje od 100 stanovnika, a čak u 86 posto broj stanovnika opada.

Obrazlažući nacrt Studije o ekonomskom i društvenom razvoju Srbija 2040., koji se odnosi na poljoprivredu i prehrambenu industriju Srbije, Škorić je naglasio da su "samo u oblasti stočarstva potencijali 24 milijarde dolara do 2040. godine".

"Nema napretka Srbije bez sela", poručio je akademik SANU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije