Svađa Hrvatske i Srbije: Ko je kriv za smrt afganistanske djevojčice

Radiosarajevo.ba
Svađa Hrvatske i Srbije: Ko je kriv za smrt afganistanske djevojčice

Hrvatska policija nije poštovala sporazum o readmisiji u slučaju prisilnog vraćanja porodice šestogodišnje afganistanske djevojčice Madine Hussiny, koja je poginula u željezničkoj nesreći 21. novembra na kolosijeku željezničke pruge Šid-Tovarnik.

Hrvatski i srbijanski mediji prenose informacije MUP-a Srbija prema kojima se ovo desilo neposredno nakon što su hrvatski policajci na silu pokušali da je vrate u Srbiju.

Šestogodišnja djevojčica iz Afganistana Medina Hussiny poginula je nakon što je na nju naletio voz, neposredno nakon što su njenu majku i još šestoro djece hrvatski policajci koji su ih presreli, natjerali da se vrate u Srbiju, usmjeravajući ih baterijskim lampama ka Srbiji, pokazujući im na taj način put kuda se trebaju kretati, sve do pruge gdje je djevojčicu udario voz.

MUP Srbije je u svom dopisu Centru za zaštitu i pomoć tražiocima azila naveo da su predstavnici Uprave granične policije predočili hrvatskoj strani na bilateralnom sastanku tim povodom svoj stav, da je obitelj poginule djevojčice prebačena u Srbiju iz Hrvatske suprotno sporazumu dvije zemlje. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije