Sud odlučio: Ustaškim pozdravom Za dom spremni Thompson ne krši zakon!

Radiosarajevo.ba
Sud odlučio: Ustaškim pozdravom Za dom spremni Thompson ne krši zakon!
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL / Koncert Thompsona u Dubrovniku

Visoki prekršajni sud u Hrvatskoj je odlučio da kontroverzni pjevač Marko Perković Thompson izgovaranjem ustaškog pozdrava Za dom spremni ne krši zakon, piše Jutarnji list.

Ovakva odluka je drugačija u odnosu na pet prethodnih pravomoćnih kada je presuđeno da pozdrav jeste nezakonito ponašanje.

Kako navodi Jutarnji list, presuda nije odaslana sa Suda i nije konačna jer je zaustavljena u evidenciji sudske prakse - posebnom sudskom odjelu koji analizira svaku novodonesenu presudu i utvrđuje je li ona sukladna prethodnim presudama toga suda koje su se odnosile na isto pitanje, ali i presudama evropskog suda u Strazburu i Suda Evropske unije čija su stajališta za hrvatske sudove obavezujuća.

Viskoi prekršajni sud je nadležan i za ujednačavanje sudske prakse u Hrvatskoj.

Jutarnji list je pokušao provjeriti ove neslužbene informacije. Na pitanje o tome u kojoj je fazi predmet Thompsona i da li je tačno da ga je tročlano vijeće Suda oslobodilo, odgovorila je kratko:

"Presuda u slučaju Marka Perkovića nije odaslana sa suda i sve dok se to ne dogodi ne mogu Vam davati nikakve informacije o tome predmetu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije