Sučeljavanje predsjedničkih kandidata: Politika Hrvatske prema BiH

Radiosarajevo.ba
Sučeljavanje predsjedničkih kandidata: Politika Hrvatske prema BiH
PrtScr / Sučeljavanje na HRT-u

Od 21.05 sati na Prvom programu HTV-a održava se sučeljavanje svih predsjedničkih kandidata za Hrvatsku. Trajat će dva ipo sata.

Sučeljavaju se Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović, Miroslav Škoro, Mislav Kolakušić, Dario Juričan - Milan Bandić, Katarina Peović, Dalija Orešković, Ivan Pernar, Dejan Kovač, Anto Đapić i Nedjeljko Babić.

Treba li Hrvatska vojska na granicu: Kandidati o migrantskoj krizi

 Vode ga Zrinka Grancarić i Branko Nađvinski. 

Vanjska politika i politika prema BiH

Kolakušić: Prema svim susjedima moramo voditi prvenstveno dobru gospodarsku politiku. Moramo poboljšati uvoz i izvoz sa susjednim zemljama. Naš proizvod ne možemo plasirati tako dobro recimo u Norveškoj kao u BiH, građani su naviknuti na te okuse.

Kovač: Totalni poraz vanjske politike. Od strane EU fizički smo okruženi bodljikavom žicom. Borit ću se da postanemo vrata Europe. Moramo osnažiti pogranična područja. Upravo je iz tih područja najviše naših ljudi otišlo. Moramo se koristiti svim financijskim sredstvima da zadržimo te ljude shodno lošim ekonomskim politikama koje je vodila aktualna vlada.

Počelo sučeljavanje u Hrvatskoj: Zanimljivo predstavljanje Grabar-Kitarović i Škore

Milanović: Prethodno pitanje je bilo kompleksno, ali u minuti odgovoriti na pitanje o BiH je uvreda prema toj zemlji. Kad je gorjelo, išao sam u Mostar... Svesti zemlju na minutu, toga nije dostojna ni jedna država. Tamo vlada kompleksan odnos, ali tamo žive naši ljudi. Znaju da ću biti za njih, ali nikad nisam išao tamo po novac.

Orešković: Slažem se s Milanovićem, odnos prema BiH najviše se vidi po tome što je i nas i njih sve manje svakim danom. Sredstva smo davali bespovratno, neka se objavi na što se troši proračunski novac, zbog čega se kupuju glasovi.

Peović: Nacionalistička politika u BiH najmanje je koristila ljudima koji žive tamo. Ako govorimo o BiH, trebamo govoriti o suživotu, jedinstvu i solidarnosti.

Pernar: Nažalost, HDZ-ova politika uvela je Hrvate i Bošnjake u sukob u kojem su pobijedili Srbi. HDZ-u su Hrvati u BiH potrebni samo kada su izbori. Narode u BiH, nemoj dati svoj glas za ruku koja te gura u ponor.

Škoro: BiH je država hrvatskog naroda. Hrvati u BiH trenutno nisu suvereni. Vlast koju vodi Komšić nije vlast koju su izabrali Hrvati.

Babić: Mi bi trebali voditi brigu o Hrvatima u BiH. Ja kad stvorim svoju stranku za četiri godine, ja educiram ljude što i kako trebaju napraviti.

Đapić: Suvereniteta nema bez tla, naroda i vlasti. Hrvati u BiH to nemaju, situacija nikad nije bila kritičnija. Ta dramatičnost se može promijeniti samo formiranjem Hrvatske Republike u BiH i ja ću se za to boriti.

Grabar-Kitarović: Hrvati u BiH nisu dijaspora nego autohtoni narod. Mi želimo politiku dobrosusjedstva, ali se beskompromisno borimo za prava hrvatskog naroda. BiH je i naša strateška dimenzija. 

Juričan: Kolinda šalje predstavnike HDZ-a u Bih, tako je na službeni put poslala Kutlu i Mamića, njih samo malo treba aktivirati. Ja ću tamo poslati i svog savjetnika Milana Bandića koji će to sve tamo riješiti. Mi ćemo postati duty-free zona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije