Šta bi bilo kada bi došlo do vojnog sukoba Beograda i Prištine?

Radiosarajevo.ba
Šta bi bilo kada bi došlo do vojnog sukoba Beograda i Prištine?
Foto: wikimedia / Kosovske snage sigurnosti

Ugledni Associated Press (AP) objavio je analizu krize na relaciji Beograd-Priština koja bi mogla danas kulminirati, nakon što se odobri zakon koji će kosovske snage sigurnosti, koje broje 4.000 pripadnika, pretvoriti u vojsku.

Thaci: Vojska Kosova nastavit će da služi svim građanima bez etničkih razlika

Srbija kaže da je taj potez Kosova korak naprijed u namjeri da etnički očiste sjever Kosova na kojem žive uglavnom Srbi.

Srbija sve više zvecka oružjem

Službena Priština takve optužbe odbacuje, no srbijanska premijerka Ana Brnabić prošle sedmice je rekla kako se nada da Srbija neće morati upotrijebiti svoju vojsku, ali da su trenutno sve opcije na stolu.

“Iako Srbija sve više zvecka oružjem, šanse da doista i poduzme neku vojnu akciju su vrlo male. To bi značilo da se upuštaju u direktan sukob s 4.600 NAT-ovih mirovnjaka, uključujući i američke trupe koje su na Kosovu od 1999. godine. Sve bi to izazvalo momentalne sankcije Zapada i izolaciju Srbije”, piše AP.

No, stavimo li po strani NATO-ovu prisutnost na Kosovu, Srbija ima puno snažniju vojsku koja broji 30.000 profesionalnih vojnika, a u prilog im ide i to što su ih nedavno Rusi naoružali svojim borbenim avionima i tenkovima.

No, napominje AP, njihove vojne sposobnosti značajno su smanjene nakon što ih je 1999. godine NATO bombardirao.

Iako je uvriježeno mišljenje da će NATO stati iza Kosova, prema riječima Jensa Stoltenberga, sjevernoatlantski vojni savez će morati dobro odvagnuti kako postupiti i koliko se miješati u taj sukob, budući da su opetovano ponavljali da je ovo strašno loš trenutak za formiranje kosovske vojske te da bi to moglo imati negativne posljedice za buduće odnose NATO-a i službene Prištine.

Trebalo je tu razjasniti i nezaobilazan ruski faktor.

“Rusija snažno podupire Srbiju koja joj je jedini stvarni saveznik u Europi, a njihov stav je da bi formiranje kosovske vojske ostavilo najteže posljedice po sigurnost Balkana. No, teško da će se Rusija pridružiti Srbiji u bilo kakvoj akciji protiv NATO-a na Kosovu. Dodatno, Rusija nema nikakav pristup Srbiji koja je praktički okružena članicama NATO-a”, piše AP.

Kosovo - američki protektorat

A što se američkog utjecaja tiče, “iako Donald Trump nije pokazao interesovanje za ovu priču, treba uzeti u obzir da je Kosovo je praktički američki protektorat, zahvaljući Clintonovoj i Bushevoj administraciji koja im je pomogla da steknu neovisnost. SAD ima 600 vojnika na Kosovu i svaki napad Srbije naletio bi na strašnu odmazdu”, piše AP.

A što se tiče daljnih koraka, AP zaključuje kako će biti potrebno jako puno međunarodnog lobiranja kako bi se normalizirala situacija za ove dvije zemlje, koje usput rečeno, obje žele u Europsku uniju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije