Srbijanska Politika objavila nevjerojatnu laž o bombardiranju Beograda

Radiosarajevo.ba
Srbijanska Politika objavila nevjerojatnu laž o bombardiranju Beograda
Twitter / Bombardovanje Beograda od strane NATO

Srbija je jučer obilježila 20. godišnjicu NATO-ovih napada na SR Jugoslaviju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je to iskoristio za politikantski govor, a usput je i zaplakao dok je govorio na ceremoniji u Nišu.

Vučić zaplakao tokom govora o bombardovanju Srbije: Imam pravo na to

"Srbija nikad neće biti članica NATO-a jer pamti agresiju zapadnog vojnog saveza 1999. godine, svoje žrtve i smrti civila koje će uvijek biti zločin, a ne pogreška, i molit će se da se takvo zlo više nikad ne ponovi ni srpskom narodu niti ikom drugom u svijetu", ključne su poruke Dana sjećanja na žrtve bombardiranja SR Jugoslavije sa središnje državne komemorativne svečanosti održane u nedjelju navečer u Nišu.

"Nećemo biti dio NATO-a. Hoćemo biti svoji na svome i ništa više. Nikome ne prijetimo, samo hoćemo čuvati svoje nebo i sami štititi i braniti svoju zemlju. Za takvo što imamo sve više snage i sve više mogućnosti jer Srbija danas je deseterostruko jača nego 1999. i 20 puta jača nego 2008. godine", zaključio je Vučić u govoru.

U NATO-ovim napadima, kako tvrde srpske vlasti, poginulo je 2.500 civila, prenosi Index.

"Za nas će uvijek biti zločin, a za njih čak i ako to hoće priznati - samo pogreška, uz koju ponekad dodaju - tragična. Na to nikada nećemo pristati, nemamo prava pognuti glavu i sebi reći pogreška, jer bi to značilo da i vlastite živote doživljavamo kao pogrešku. Naš narod nije greška", rekao je Vučić.

Usput je Vučić Oluju usporedio s Jasenovcem.

Vučić je istaknuo da "ni oni ubijani u Jasenovcu, Jadovnu, Prebilovcima, operaciji Oluja, nisu bili pogreška već namjera nekih da nas u potpunosti unište", no da "budućnost i život" moraju biti "prvi zadatak i naš najvažniji cilj".

Faksimil članka objavljenog u listu Politika - undefined

Twitter: Faksimil članka objavljenog u listu Politika

Politika: To su bile prve sirene u Europi nakon 2. svjetskog rata

Srbijanski mediji posljednja dva dana uglavnom su posvetili obilježavanju ove godišnjice.

Tako je srbijanski list Politika, prisjećajući se ovog događaja, napisao jednu notornu neistinu. Napisali su, naime, kako su se tog marta 1999. godine prvi put nakon Drugog svjetskog rata u Europi oglasile sirene za zračnu opasnost.

"Sirene za vazdušnu opasnost, prvi put u Evropi posle Drugog svetskog rata, oglasile su se u tadašnjoj SR Jugoslaviji 24. marta 1999. godine, tačno u 19:41 časova. Od tog trenutka, tokom narednih 78 dana, zavijanje sirena za uzbunu bila je svakodnevica", napisala je Politika.

Jasno, riječ je o velikoj neistini. Samo nekoliko godina ranije, na početku istog desetljeća, sirene su svakodnevno svirale zbog zračne opasnosti, prvo u Hrvatskoj, a onda i u BiH. Samo Hrvatsku nisu nadlijetali NATO-ovi avioni, nego avioni JNA koja je tih godina postala instrument u rukama velikosrpske politike Slobodana Miloševića, iste one politike i istog onog čovjeka zbog kojih su NATO-ovi avioni te 1999. godine napadali Srbiju, podvukao je Index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije