Srbija uvodi kaznu doživotnog zatvora

Fena
Srbija uvodi kaznu doživotnog zatvora
Arhiva/Ilustracija / Beograd: Moguće uvjetno puštanje nakon 25 godina

Srbija će uvesti doživotni zatvor s mogućnošću uvjetnog otpusta poslije 25 godina, rekao je predsjednik Srpskog udruženja za kaznenopravnu teoriju i praksu i član radne grupe za izmjene Kaznenoga zakonika Stanko Bejatović

Uvjetni otpust bit će mogućnost, a ne obveza. To je međunarodni standard - kazao je profesor Bejatović za „Politiku“. 

Kaže kako će svaki osuđenik na doživotni zatvor moći poslije 25 godina provedenih iza rešetaka da napiše molbu, a da li će biti i pušten na slobodu uz uvjet da ne ponovi kazneno djelo, odlučit će sud.

Uvođenje doživotnog zatvora rezultat je potrebe za strožom kaznom kada je riječ o učiniocima najtežih kaznenih djela, a obično su to zločini koji potresaju javnost, kao što su ubojstva djece. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić također je najavio pooštravanje sankcija za kaznena djela i uvođenje doživotnog zatvora za najteža kaznena djela.

Vučić je na tiskovnoj konferenciji nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost protekli vikend izjavio kako od Europske unije očekuje potporu za pooštavanje domaće kaznene politike, ocijenivši da "ako Njemačka može imati kaznu doživotnog zatvora, zašto je ne bi mogla imati i Srbija".

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije