Srbi su 'paradajz turizam' podigli na novi nivo: S ljetovanja se vraćaju sa zimnicom

Radiosarajevo.ba
Srbi su 'paradajz turizam' podigli na novi nivo: S ljetovanja se vraćaju sa zimnicom

U Hrvatskoj su obično turisie iz istočne Europe, ponajviše oni iz Češke Republike, podrugljivo nazivanii ‘pašteta turisti’ ili ‘paradajz turisti’ budući da dolaze s prtljažnicima punim namirnica i ne žele plaćati hranu u toj zemlji.

Ali, u Srbiji izraz ‘paradajz turista’ u zadnje je vrijeme dobio posve obrnuto značenje. Tamo ‘paradajz turisti’ nisu oni koji idu na ljetovanje noseći hranu sa sobom već oni koji se s ljetovanja vraćaju sa – zimnicom.

Beogradski Blic piše kako se fenomen ‘paradajz turista’ javlja na početku i na kraju sezone, kada su aranžmani najjeftiniji pa mnogi turisti hrle u grčka ljetovališta kuhati zimnicu – u kasno proljeće pekmez od marelica, a koncem ljeta ajvar.

Navodi se i slučaj kada je jedna putnička agencija već nakon dva organizirana odlaska turista na Halkidiki morala mijenjati gume na svojim autobusima koje su stradale pod teretom teškog prtljaga.

Neki turisti, naime, na povratku nose sa sobom i po četiri kofera puna teglica pekmeza ili ajvara.

Štaviše, u cijeli “posao” uključeni su i prodavači povrća u Makedoniji. Oni putem čekaju srpske turiste s vrećama paprike koje ovi kupuju i ukrcavaju u autobuse pa u apartmanima kuhaju zimnicu. Gosti koji dolaze u apartmane poslije njih žale se da ne mogu prozračiti sobe od mirisa kuhanja.

“Paradajz turisti su najveća noćna mora i Grka i nas, turističkih agenata. A takav nadimak dobili su zbog činjenice da veliki broj ljudi bez srama kreće na put s vrećama rajčice i paprike kako bi spremali zimnicu”, kaže jedna turistička agentica iz Srbije.

Upozoravamo ih da u apartmanima ne prave zimnicu

Motiv tih turista je ušteda, jer troše struju apartmana u Grčkoj, a ne svoju.

“Svake sezone događa nam se isto. Bijesni vlasnici apartmana zovu nas i pitaju koga smo im to poslali. Zbog toga sve putnike moramo upozoriti da u apartmanima nema pravljenja zimnice. Ipak, ti su slučajevi i dalje česti”, kazala je ista turistička agentica.

Priču potvrđuje i jedan vozač autobusa iz Srbije koji se prisjeća lanjske epizode kada je dvjema starijim ženama koje su putovale s ljetovanja iz Grčke ponudio da im unese kofere u autobus.

Ostao sam u čudu shvativši koliko su koferi teški i da ih zapravo ne mogu podići. Kada sam ih upitao što je unutra, najnormalnije su mi odgovorile da su u koferu tegle s ajvarom”, ispričao je vozač autobusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije