Sramno: Zakletva Crvenih beretki postala zvanična pjesma SPC-a!

Radiosarajevo.ba
Sramno: Zakletva Crvenih beretki postala zvanična pjesma SPC-a!
Foto: EPA-EFE / Crna Gora

Sveštenici Srpske pravoslavne crkve su u dvorištu podgoričkog Hrama Hristovog vaskrsenja u nedjelju navečer, 16. februara, izveli zakletvu zloglasnih Crvenih beretki Hriste bože.

Kako piše crnogorska Pobjeda, ovo je očito postala himna ove crkve i njenih sljedbenika.

Podsjećaju da je noć ranije, 15. februara, na groblju u Orjoj luci kod Danilovgrada grupa huligana orgijala uz zakletvu Crvenih beretki s porukom da brane svetinju.

Moleban za Crnu Goru: Pogledajte šta se i večeras dešava u Istočnom Sarajevu

"Na video zapisima koji kruže društvenim mrežama uočljiva je ista matrica prilikom okupljanja na litijama četvrtkom i neđeljom. Osim ikona, pristalice Srpske pravoslavne crkve na protestnim šetnjama nose trobojke, onu sa četiri ocila u sredini, ali i srpske državne zastave, dok nema niti jednog simbola ili obilježja države Crne Gore. I, kao po pravilu, nakon 'protestnih litija' mnogi zidovi ili ograde po crnogorskim gradovima osvanu trobojno oslikani", navodi Pobjeda.

Ocijenili su da se ništa slučajno ne dešava, već da je na djelu, kako su naveli, koordinirana akcija.

"Tako je i sa 'Legijinom pjesmom' pod kojom su izvedeni neki monstruozni zločini – od ubistva Zorana Đinđića ili Ivana Stambolića do zlikovačkih djela srpskih Škorpiona. Iako se do sredine januara tek sporadično pojalo Hriste Bože, pjesma je, poslije performansa i dolaska Kuča u Podgoricu, uvedena u obavezni repertoar litija Srpske pravoslavne crkve", istakli su.

Kako su naglasili, i prije Kuča u Podgorici, bilo je slučajeva da su sveštenici ti koji su dirigovali i počinjali litije tom pjesmom, što pokazuje i snimak iz Berana od prije dva nepuna mjeseca, 31. decembra.

"I na snimku od sinoć znakoviti stihovi odliježu Podgoricom: '...Na tri sveto i na tri sastavno/ Odlazimo na Kosovo ravno/ Odlazimo na suđeno mesto / Zbogom majko, sestro i nevesto…' Naravno, iako se nagovještava odlazak na Kosovo, svima koji su sinoć bili okupljeni u Podgorici, putovanje nije bilo ni u primisli, kao ni žrtvovanje za 'svetu srpsku zemlju'. Jedno je, čini se, bjelodano: litije u organizaciji Srpske pravoslave crkve suštinski su suprotstavljene kulturi, istoriji i vrijednostima kojebaštini većina građana savremene Crne Gore", piše Pobjeda.

Poslušajte govor iz Istočnog Sarajeva: Stradamo i mi ovdje u čitavoj RS

Poručili su da se "svečana pjesma" koristi kao simbol širenja nacionalističke, velikosrpske politike, iste one koja je uzrokovala toliko zla na području Balkana 90-ih godina prošlog vijeka. Tvrde da se da ti, kako su ih nazvali, užasi prošlosti pokušavaju reprizirati u Crnoj Gori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije