Spominjali i "zločinca" Tita: "Za dom spremni" odjekivalo na proslavi 10. aprila

Radiosarajevo.ba
Spominjali i "zločinca" Tita: "Za dom spremni" odjekivalo na proslavi 10. aprila

Tokom obilježavanja godišnjice Devete jedinice Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), koja se nimalo slučajno poklapa s datumom osnivanja nacističke NDH-a, u Splitu su se čuli uzvici "Za dom spremni".

"Klanjamo se junacima koji su dali svoje živote jer su bili za dom spremni. Ubili su ih zločinci koji su nosili zločinačku crvenu petokraku, a ljubitelji iste te zvijezde nas i dalje napadaju i vrijeđaju. Nećemo im to dopustiti. Pripadnicima HOS-a je priznat status branitelja, službeno nam je registrirano znakovlje i grb s pokličom 'za dom spremni'. Usprkos svim tim činjenicama mrzitelji nas i dalje svakodnevno antifašistički pljuju. Dok kap ne prelije čašu jer moraju biti svjesni da je svaka sila za vremena", poručio je danas u Splitu Marko Skejo, penzionisani pukovnik i bivši zapovjednik IX. bojne HOS-a "Rafael vitez Boban".

Zapaljivi govor održao je pored spomenika poginulim pripadnicima ove postrojbe na vrhu ulice Ruđera Boškovića, prenosi Slobodna Dalmacija.

"Antifašistička histerija kojoj svjedočimo neće promijeniti činjenicu da su HOS-ovci 1991. godine uz poklič 'Za dom spremni' branili Hrvatsku, a da je armija JNA pod crvenom zvijezdom bila agresor. Onima kojima smetamo crvena zvijezda je antifašističko obilježje, a rodoljublje im je fašizam. Zločinac Tito im je uzor, a nas rodoljube koji smo u rat išli s krunicom oko vrata smatraju fašistima", rekao je Skejo.

Pozivu okupljenima da upute "stari hrvatski pozdrav" uoči molitve pridružio se i svećenik Mate Munitić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije