Smiljana koja je sestrin leš držala 19 godina u zamrzivaču, mogla bi na slobodu?

Radiosarajevo.ba
Smiljana koja je sestrin leš držala 19 godina u zamrzivaču, mogla bi na slobodu?
Foto: emedjimurje.hr / Počelo suđenje

Smiljana Srnec (45) još će mjesec dana provesti u varaždinskom zatvoru zbog opasnosti da bi mogla ponoviti kazneno djelo.

Odlučila je to u srijedu ujutro sutkinja istrage varaždinskog Kantonalnog suda odbivši prijedlog tužiteljstva da se pritvor produži za maksimalna tri mjeseca, do sredine augusta. 

Regija / Ubijenu sestru 19 godina čuvala u frižideru, porodica joj došla u posjetu

Time je jasno dala do znanja tužiteljstvu da u idućih 30 dana mora okončati istragu o jednom od najintrigantnijih zločina u historiji hrvatske kriminalistike. 

Naime, od ubistva Jasmine Dominić, 21-godišnje studentice zagrebačkog Fakulteta političkih nauka koja je ubijena u ljeto 2000., do otkrića njenog tijela u zamrzivaču porodične kuće u Novoj 2, u Palovcu prošlo je gotovo 19 godina. 

Zabrinuta lica, potištena Smiljana Srnec u srijedu je u pratnji pravosudne policajke i policajca dovedena na ročište na varaždinski kantonalni sud.

"Sutkinja istrage odlučila je produžiti pritvor jer i dalje postoji opasnost od ponavljanja kaznenog djela, ali više ne postoji opasnost od utjecaja na svjedoke jer su u međuvremenu svi ispitani", rekao je Igor Pavlic, glasnogovornik varaždinskog Kantonalnog suda.

Pavlic je za jutarnji.hr potvrdio da su, po dozvoli suda, Smiljanu Srnec u pritvoru posjetili članovi porodice (Smiljana ima majku, supruga i tri kćeri, od kojih su dvije maloljetne).

Hrvatski mediji otkrili detalje priznanja: Sestra je ubila sestru, ovo je motiv

Tokom istrage ispitani su članovi njene uže porodice i svi oni su prihvatili zakonsku blagodat te nisu svjedočili. Ispitani su i članovi šire porodice, među ostalima ujak Smiljane Srnec koji je svojevremeno prvi otišao u policiju u Čakovec i prijavio da je Jasmina mogla biti žrtva kaznenog djela.

Užas u Međimurju: Novi detalji stravičnog zločina koji je potresao Hrvatsku 

Podsjetimo, Jasmina Dominić je nestala negdje u augustu 2000. godine. Tek pet godina kasnije, 16. augusta 2005. Jasminin nestanak prijavljuju policiji u Čakovcu.

Tijelo pronađeno u zamrzivaču: Uhapšena osoba zbog ubistva u Hrvatskoj

U subotu 16. februara, čak 19 godina kasnije, njeno tijelo u zamrzivaču našao je zaručnik Smiljanine najstarije kćeri. Preko tijela zamotanog u najlon bili su pobacani komadi mesa, među njima i svinjski kare iz 2002. godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije