Slučajno se našla na putu pijanom mesaru i brutalno joj prekinuo život

Radiosarajevo.ba
Slučajno se našla na putu pijanom mesaru i brutalno joj prekinuo život
Foto: Srbija Danas / Slučajno se našla na putu pijanom mesaru i brutalno joj prekinuo život

Tijana Jurić, 15-godišnjakinja iz Subotice, oteta je, mučena i ubijena 25. juna 2014. Srbija je jučer, ponajprije zbog njenog slučaja, izglasala zakon o doživotnoj kazni zatvora za najteža kaznena djela koja uključuju teško ubistvo, ubistvo djece, genocid, silovanje, općenje s djetetom, trudnicom i nemoćnom osobom... 

Srbijanski mediji su ga prozvali Tijanin zakon.

Uveden doživotni zatvor za ubice djece: Usvojen Tijanin zakon!

Tijana bi 4. maja ove godine proslavila 20. rođendan da njezin život prije pet godina nije brutalno prekinuo Dragan Đurić. Tijanin otacIgor Jurić nakon ubojstva je rekao da je najveća greška njegove kćeri bila to što je bila na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme, piše 100posto.

Tog nesretnog ljeta upisala je srednju muzičku školu. Baš se vratila s s crnogorske obale gdje je bila na školskom izletu.

Ljetni odmor je, kao i mnogih godina do tad, provodila kod djeda i bake na selu. S prijateljima je navečer izašla u Bajmok i trebala se vratiti kući do 1 iza ponoći.

Ubica je kobne večeri bio pijan

Nestala je 26. juna 2014. u blizini Sportskog centra Rata u Bajmoku gdje je s prijateljima gledala nogometnu utakmicu.

Kada je turnir završio krenula je kući u pratnji dvoje prijatelja, ali se u jednom trenutku vratila na igralište po duksicu koju je zaboravila. Tada je nestala. 

Prijatelj je, kad je vidio da ne dolazi, krenuo ususret njoj. Pronašao je samo njenu tenisicu.

Dragan Đurić (34), lokalni mesar, na silu ju je zgrabio i ugurao u automobil, a tenisica joj je, pretpostavljaju, ispala dok se otimala. Te večeri bio je pijan.

"Nisam ni znao kako se zove. Zakačio sam je autom i ona je počela zvati pomoć. Dozivala je policiju. Začepio sam joj usta, udario je u glavu da zašuti i strpao u vozilo", ispričao je Đurić kasnije policiji. 

Tijanu su prijatelji te noći pokušali nekoliko puta nazvati na mobitel i slali su joj poruke na Facebook, ali ona nije odgovarala. Nakon dva sata isključio joj se mobitel.

Đurić je djevojku odvezao na polje i zadavio ju. Svukao ju je i njezino tijelo stavio u prtljažnik svog Golfa 3 te se odvezao 15 kilometara dalje prema Somboru. 

U jednom selu je otišao u gostionicu i naručio piće. Nastavio je vožnju do divljeg smetljišta. Na pustoj lokaciji iskopao je rupu, ubacio tijelo i zatrpao ga humusom, zemljom za cvijeće. Ostatak zemlje odnio je majci. Da ima za cvijeće. 

Usput je bacio i Tijanin mobitel čija je baterija već bila prazna.

Vratio se u Surčin, u kuću u kojoj je živio s majkom. Njegov godišnji odmor završavao je tog vikenda. U ponedjeljak se normalno vratio na posao u mesnicu. Niko nije mogao sumnjati kakvu užasnu tajnu skriva.

Đurić je u prtljažniku vozio lopatu

Policija je djevojku danima tražila, u potragu je uključena i mađarska policija, Europol i Interpol.

"Pitaš se je li gladna, žena, maltretira li je neko. Pitaš se gdje je, zašto baš ona... Tijana se jako bojala grmljavine, a tih dana padala je kiša i gotovo svaki dan grmjelo. Pitali smo se kako ona to podnosi, boji li se. Imali smo milijun pitanja, a nijedan odgovor", rekao je njezin otac.

Đurić je priveden u svojoj mesnici 13-dan potrage.

On je potpuno mirno rezao meso i ponašao se kao da se ništa nije dogodilo uz potpunu odsutnost bilo kakvog kajanja, potpunu odsutnost bilo kakvog ljudskog ponašanja, rekli su policajci kasnije.

U gepeku njegovog automobila pronađena je i lopata kojom je djevojku zakopao. 

Nakon ispitivanja i priznanja Đurić je sam odveo policiju do mjesta gdje je počinio ubistvo.

Tijanin otac, koji se odmah vratio iz Belgije, gdje je radio kao nogometni trener, govorio je kako je policija pravovremenom intervencijom mogla pronaći njegovu kćer preko signala mobitela da ga je odmah po nestanku bila locirala.

Monstrum Đurić je 2015. godine osuđen na maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od 40 godina.

Shrvani roditelji Igor i Mirjana nisu željeli odustati od borbe da ubice djece budu adekvatno kažnjeni. Tijanin tata je 2017. godine pokrenuo inicijativu za uvođenje doživotnog zatvora za ubice djece i pokrenuo Fondaciju Tijana Jurić. I uspio je u tome. 

"Sve ovo što radimo je moja želja da Tijanina smrt i smrt svakog drugog djeteta dobije smisao. Ako je već tako tragična smrt u pitanju, da ne bude uzaludna", rekao je Jurić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije