Slobodan Milošević u vrijeme Oluje: Gledaj, ove budale se povukle

Radiosarajevo.ba
Slobodan Milošević u vrijeme Oluje: Gledaj, ove budale se povukle
Foto: Arhiv / Srpske izbjeglice nakon vojno-redarstvene akcije Oluja

Vijest o padu 'Krajine' Miloševića je zatekla u njegovoj planinskoj kući za odmor u Crnom Vrhu, gdje je odmarao u društvu supruge te Bogoljuba i Mare Karić,svog omiljenog srpskog tajkuna i bliskog Mirjanina prijatelja. Svjedoci kažu da nije djelovao uznemiren niti iznenađen, samo je kratko rekao: 'Gledaj, ove budale se povukle'.

Navečer se vratio u Beograd te je u Botićevoj vili na Dedinju održao sastanke s vojnim vrhom, povjerljivim medijskim urednicima i čelništvom SPS-a.

Pad Knina pripisao je 'nerazumnoj i avanturističkoj politici Mile Martića i Radovana Karadžića', što će režimski mediji maksimalno eksploatirati.., - piše Dušan Viro u svojoj knjizi Slobodan Milošević- anatomija zločina, prenosi 24sata.hr.

On nadalje navodi kako je prozvani Mile Martić u intervjuu Našoj Borbu i optužio je Slobodana Miloševića i 'njegove verne sluge' Borislava Mikelića i generala Milu Mrkšića za izdaju i pad Krajine: 'Oficiri poslati iz Beograda prvi su napuštali svoja mesta. Nisu me pre odlaska ni obavestili o otpočimanju ofenzive. Ta sramna režija planirana je u Beogradu. Njen cilj bio je da izazove povlačenje vojske i napuštanje teritorije u Hrvatskoj'.

Optužio je i Miloševićevog 'povjernika' za 'Krajinu' Borisava Mikelića za pljačku 30 miliona maraka 'državnog' novca. Na kraju intervjua rezignirano je rekao. 'Dugo sam vremena verovao da je Slobodan Milošević naš Bog koji će spasiti srpski narod. Nekada sam bio spreman da dam svoj život za njega'.

Šok zbog gubitka Krajine

I Radovan Karadžić, objašnjava autor Viro, krivnju je svalio na Miloševića i generala Ratka Mladića koji nisu ' dignuli mali prst da odbrane Srbe u Krajini pred hrvatskom ofenzivom'.

Opoziciona politička javnost Srbije, velikosrpski krugovi i SPC bili su šokirani gubitkom 'Krajine' jer im je razbila snove o Velikoj Srbiji. Potpredsjednik Šešeljeve Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić uputio je u septembru 1995. godine otvoreno pismo 'komunističkom diktatoru Slobodanu Miloševiću', koji vjerodostojno odražava stajališta i raspoloženje najvećeg dijela srpskog društva u svezi sloma 'RSK'.

U njemu između ostalog stoji: 'Srpski narod seća se Vuka Brankovića kao najvećeg izdajnika u svojoj istoriji. Osim narodnih pesama, nema pouzdanih dokaza da je Vuk Brankovićč bio izdajica, niti da je bio glavni komandant srpske vojske u Kosovskoj bici. Vi, gospodine Miloševiću, najveći ste izdajnik u istoriji. Sve što nam se desilo, desilo se pod vašom komandom i krivica mora da padne na vašu glavu ili na glavu vaše supruge... Vi ste strano telo i sila velikog zla u srpskom organizmu, a takva strana tela moraju biti izbačena. Vaša smrt biće veliko olakšanje za srpski narod. Vi ste najveći izdajnik u srpskoj istoriji - vi ste prokleti', opisuje stanje u Srbiji nakon pada Krajine autor Dušan Viro.

'Srbija je očistila Hrvatsku od Srba'

Srpski opozicioni političar Mirko Tepavac, nakon pada 'Krajine' bio je nedvosmislen: 'Srbija je očistila Hrvatsku od Srba. Nikada se Hrvatska sama ne bi usudila, niti bi bila u stanju da to učini da Srbija nije digla Srbe protiv njihove hrvatske domovine'.

Miloševiću su hrvatski Srbi poslužili, smatra Viro, kao detonator za rat i kao sredstvo za ucjenu Hrvatske oko međusobne podjele Bosne i Hercegovine.

Krajinski su Srbi nakon napuštanja svojih domova otišli u Republiku Srpsku i SR Jugoslaviju, a među njima je vladalo razočarenje i ogorčenje prema Miloševiću i vlastitim vođama.

Nakon Oluje srbijanska policija hvatala je izbjegle vojno sposobne Krajišnike i upućivala ih u istočnu Slavoniju, u uporište Arkanove Srpske dobrovoljačke garde u Erdutu.. Arkanovi 'tigrovi' su se nad izbjeglicama okrutno iživljavali, optužujući ih da su 'srpski izdajnici'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije