Skandalozni istupi: BiH jedino moguća kao državna zajednica tri republike

Radiosarajevo.ba
Skandalozni istupi: BiH jedino moguća kao državna zajednica tri republike
FOTO: Facebook / Petar Škorić

U hrvatskom Saboru danas se raspravljalo, između ostalog, o Izvještaju o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Hrvatske s Hrvatima izvan ove zemlje. O Izvještaju je govorio sabornik Hrvatske demokratske zajednice i potpredsjednik saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost Petar Škorić, piše Hrvatski medijski servis.

Posebno se osvrnuo na položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Smatra da, kako je rekao, nema hrvatske nacionalne državnosti bez suverenosti Hrvata u Bosni i Hercegovini dodavši:

"S obzirom da je hrvatska državnost, iako ograničena dvjema državama, istodobno i ne podložna granicama s obzirom da se radi o hrvatskim povijesnim životnim prostorima na kojima imamo i prirodno i međunarodno pravo na punu suverenost, pa nije moguće govoriti o hrvatskoj državnosti bez pune suverenosti hrvatskog naroda u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini."

Nastavak hrvatske agresivne politike: Miro Kovač zagovara podjelu BiH na tri dijela

Jedan je od onih koji misle da Hrvati u Bosni i Hercegovini nisu iseljenici, već:

"Prije svega predstavljaju autohtoni suvereni narod, koji u političkom smislu u Bosni i Hercegovini ne predstavlja manjinsku skupinu, nego jedan od tri suverena naroda, bez čije pune suverenosti nema mogućnosti uspostaviti zajednicu koja bi se zvala država Bosna i Hercegovina."

Prema riječima Škorića, primarni politički interes za Hrvatsku mora biti opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini za koje smatra da su, kako je kazao, pritisnuti političkim ambicijama mnogobrojnijih Bošnjaka, manjkavim političkim sistemom, te lošom ekonomskom situacijom.

"Današnji trendovi, globalne političke silnice i pritisak Bošnjaka kao najbrojnijeg konstitutivnog naroda, a posebno loše ekonomske perspektive i manjkav politički sustav dovode do velikog iseljavanja i pražnjenja teritorija koje stoljećima nastanjuju Hrvati, a to Republici Hrvatskoj i hrvatskoj državnoj politici, ne zbog interesa Hrvata u Bosni i Hercegovini, nego zbog interesa Hrvata na bilo kojem dijelu teritorija današnje Republike Hrvatske i bilo gdje u svijetu, mora biti primarni politički interes i pitanje praktičnoga opstanka hrvatskoga naroda u cjelini", ocijenio je Škorić.

Zatim je istakao svoje viđenje budućeg uređenja Bosne i Hercegovine.

"U tom smislu pozdravljam napore koji se ulažu potpori povratka i ostanka Hrvata te očuvanje njihove jednakopravnosti u institucijama i političkom životu Bosne i Hercegovine, ali smatram da je danas nužno naglasiti kako Republika Hrvatska mora definirati minimalnu političku temeljnicu sa zahtjevom da se u Bosni i Hercegovini uspostavi jedino moguća državna zajednica tri suverena naroda s tri konstitutivne nacionalne republike, bez čega hrvatskome narodu u Bosni i Hercegovini prijeti nestanak", zaključio je saborski zastupnik Hrvatske demokratske zajednice.

Tvrdi da finansiranje kulturnih, obrazovnih i naučnih projekata Hrvata u Bosni i Hercegovini neće uroditi plodom ako ne bude u kontinuitetu djelovala snažna nacionalna politika o statusu Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Hrvatska Vlada povećala finansijsku pomoć za Hrvate u BiH

Ocijenio je da su Hrvati u Bosni i Hercegovini pred nestankom i da je neprihvatljivo da se nasrće na suverenost Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Također je nedopustivim nazvao da se, kako je naglasio, javni prostor u Hrvatskoj daje osobama koje kriminaliziraju Hrvatsko vijeće odbrane ili da se sa Hrvatske radio-televizije prijeti ratom, kao što je to učinio Bakir Izetbegović, piše Hrvatski medijski servis.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije