Sjećate se ubijene Antonije Bilić: Evo šta kaže njena porodica nakon 8 godina

Radiosarajevo.ba
Sjećate se ubijene Antonije Bilić: Evo šta kaže njena porodica nakon 8 godina
Foto: Jutarnji.hr / Porodica Bilić

Prošlo je osam godina otkad je Antonija Bilić, 17-godišnja maturantica srednje Trgovačke škole iz Kričaka kraj Drniša izašla iz svog doma, krenula stopirati u pravcu Splita i ušla u kamion sa sivom ceradom i plavom kabinom koji je vozio 48-godišnji Dragan Paravinja. 

U tom trenutku počinje jedna od najvećih potraga za nestalom osobom koja je, nažalost, završila velikom tragedijom: Paravinja je nesretnu djevojku zadavio kako bi prikrio pokušaj silovanja.

U bijegu pred policijom proveo je 71 sat da bi na kraju bio uhapšen na teritoriju RS-a.

Sudilo mu se tri puta, a nakon žalbe mu je Vrhovni sud 2017. godine prepolovio kaznu od 40 godina na 20 godina zatvora, pri čemu je sud kvalifikaciju teškog ubistva preinačio u obično ubistvo. Za ubojstvo mu je presuđeno 15 godina, a pet godina i osam mjeseci za pokušaj silovanja. U kaznu ulazi vrijeme od šest godina koliko je ukupno proveo u zatvoru i pritvoru. 

No, kako nam kaže splitski advokat Željko Gulišija koji zastupa Dragana Paravinju, pravni procesi za njega još nisu završeni.

 Na pitanje postoji li i mogućnost da Dragan Paravinja, ako nastavi sa služenjem regularne kazne od 20 godina, na slobodu izađe i ranije zbog, primjerice, dobrog vladanja, advokat odgovara:

"Postoji uvjetni otpust, no on nije karakterističan za takva kaznena djela. Stoga ne vjerujem da bi nakon odslužene dvije trećine kazne on bio pušten. U ovakvim se slučajevima kazna obično služi do kraja", javlja 100posto.hr

Nakon vijesti da mu je 2017. godine smanjena zatvorska kazna, porodica Bilić je za 100posto kratko rekla da su shrvani.

"Jako nam je teško, no vjerujemo u Boga i pravdu. Nemojte se ljutiti, ali cijela obitelj je još uvijek u tuzi i boli. Pravosuđe radi svoj posao, to nije naša domena. Samo želimo nastaviti sa životom sa svojom Antonijom u srcu", rekao nam je tužno otac pokojne djevojke.

Roditelji nesretne Antonije još su, dok je trajala potraga za njenim tijelom, rekli da su ubici oprostili.

"Čovjek koji oprosti, rastereti i sebe od svega. Jer oprostiti za ubistvo nije mala stvar. Ali to ne može oprostiti čovjek sam bez Boga. Nema tu snagu. Spremna sam oprostiti i kao majka i kao vjernica. U svojoj duši sam to već i učinila, da je i mom srcu lakše", rekla je gospođa Bilić.

Obitelj Bilić posljednjih godina nije davala nikakve izjave za medije, a kako doznajemo iz pouzdanih izvora, Ana Bilić, jedna od Antonijinih sestara, trenutno živi u Rijeci i ne želi javno istupati.

Ostatak teksta čitajte na ovome LINKU

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije