Sisak i Zagreb obilježili 'Dan bijelih traka'

Fena
Sisak i Zagreb obilježili 'Dan bijelih traka'
"Dan bijelih traka", manifestacija sjećanja na žrtve ratnih zločina počinjenih u prijedorskoj regiji u Bosni i Hercegovini obilježen je i u susjednoj Hrvatskoj.

Obilježavanje se održalo u gradu Sisku, rekao je predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković.

Obilježavanje je započelo mimohodom kroz grad, a nastavljeno tribinom o genocidu u Prijedoru.

Priređene su također izložba fotografija nastalih prilikom ekshumacije masovne grobnice Tomašica te projekcija dokumentarnih filmova Saveza logoraša u BiH.

Obilježavanje „Dana bijelih traka“ organizirao je taj savez koji naglašava da je u Bosni i Hercegovini tokom proteklog rata počinjen genocid i u prijedorskoj regiji.

Manifestacija u Sisku je organizirana s Vijećem bošnjačke nacionalne manjine te uz podršku bošnjačkih asocijacija Sisačko-moslovačke županije.

Jasmin Mešković je rekao da je u susjednoj Hrvatskoj "Dan bijelih traka" obilježen i u Zagrebu.

Prema najavi Vijeća bošnjačke nacionalne manjine, "Dani bijele trake u Zagrebu", u znak sjećanja na civilne žrtve masovnih zločina počinjenih u Prijedoru i sanskoj dolini, započeli su tribinom "Ubijenoj djeci Prijedora" i promocijom dokumentarnog filma "Pretty Village" ("Lijepo selo") autora Kemala Pervanića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije