Šibenčanin svako jutro pije vlastiti urin: "12 godina kod doktora nisam bio"

Radiosarajevo.ba
Šibenčanin svako jutro pije vlastiti urin: "12 godina kod doktora nisam bio"
/ Foto: Slobodna Dalmacija
Neko za doručak pojede kiflu, neko prvo zapali cigaretu, treći smiksa smoothie, a 33-godišnji Šibenčanin Leonardo Gospodnetić već 12 godina, svakoga dana, ma gdje god da se nalazio, popije pet do sedam gutljaja svog prvog, jutarnjeg urina.

A nakon toga pojede kašiku meda, pa pun energije, veselja i sitosti meditira sat vremena, piše Slobodna Dalmacija.

"Bio sam i luđak i čudak, i ovakav i onakav. Ljudima je to gadljivo, sve što je drugačije većini je neprihvatljivo. Ali sjetimo se naših baba i dida šta bi govorili kada bi se neko uboa na ježinca. Ili pa i razdera kolino. Rekli bi – popišaj se na ranu i proće, jer su znali da urin pomaže. Isto kao što su to znali i drevni mudraci i jogiji koji su liječenje urinom prakticirali još prije pet tisuća godina. Je, pijem urin i od tada zdraviji nikada nisam bio. U ovih 12 godina nikada kod doktora iša nisam. Nit' me uvatila fibra, nit' viroza ni gripa. E sad, je li od pijenja mokraće, ili od meditiranja, ili prakticiranja pravilnog disanja, ne znam. Ali znam da djeluje", kaže Leonardo, mr. kineziologije, učitelj Divine Health Programa i tibetanskog Usui Reikija.

Tvrdi da urin nije štetan.

"On je sporedni produkt filtracije krvi, sterilan je i ima antiseptičko djelovanje. Sastoji se od 95 posto vode i 2,5-postotne mješavine minerala, hormona, soli i enzima. Po meni je on prevencija protiv brojnih bolesti. Djeluje na uzrok, a ne na posljedicu kako to čini konvencionalna medicina. Urin, kako to kažu i brojni znalci koji se bave ovom tematikom, prevenira pojavu raka, astme, crijevnih bolesti, Chronove bolesti, groznice, osipa, alergija, upala, gangrene, bubrežnih kamenaca. Urin se može piti, grgljati, nanositi kao oblog, ukapavati. Oblozi natopljeni mokraćom u tren skidaju temperaturu. Dovoljno je čarape namočiti u mokraću, iscijediti ih i obući na noge" , uvjerava Leonardo.

Po Leonardu je najbolja mokraća upravo ona prva jutarnja, jer po njemu navodno nosi najveću količinu hormona i dobrih tvari isfiltriranih nakon noćnog odmora. Ne uzima prvi mlaz, prvih desetak kapi izmokri u wc školjku, a prikuplja tek onaj srednji, maksimalno jedan decilitar.

Ovako intrigantna tema svakako traži i drugu stranu, pa je Slobodna Dalmacija mišljenje zatražila od vrhunskog stručnjaka prof. dr. sc. Izeta Hoze, redovnog profesora na splitskom Medicinskom fakultetu.

On pak tvrdi kako je ispijanje mokraće čisti egzibicionizam i medicinska sablazan. Tvrdi kako je mokraća otpadak kojeg se organizam rješava, a ispijanje urina može podržati jedino i isključivo u jednoj ekstremnoj situaciji:

"Onda kada se čovjek bori za preživljavanja, kada zbog nedostatka tekućine u okolišu jedino putem urina pokušava spasiti život. Ništa dobro to donijeti ne može", kategoričan je prof. dr. sc. Hozo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije