Šešelj uoči Žalbenog pretresa: Imam pametnija posla, nek presudu pošalju poštom

Radiosarajevo.ba
Šešelj uoči Žalbenog pretresa: Imam pametnija posla, nek presudu pošalju poštom
Žalbeni pretres na suđenju lideru srbijanskih radikala Vojislavu Šešelju zakazan je za danas u 13 sati, prema rasporedu koji je izdalo žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

Kako se navodi u saopćenju Mehanizma, pretres će početi uvodnim izlaganjem predsjedavajućeg sudije, nakon čega će uslijediti usmena argumentacija Tužilaštva i Šešelja u vezi s žalbom, u slučaju da optuženi prisustvuje pretresu.

Pretresno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju je 31. marta 2016. Šešelja oslobodilo krivice po svih devet tačaka Optužnice kojom su mu stavljani na teret zločini protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja.

U intervju za TV Pink Šešelj je izjavio da ga postupak koji će se danas voditi u Hagu ne zanima i da ga neće ni pratiti.

"Zahtjev tužilaštva je glupost jer ne postoje nikakvi argumenti. Da bi presuda pala, tužilac mora dokazati da su srušena prava ili da je pogrešno utvrđeno činjenično stanje. Međutim, ne može da dokaže ni jedno ni drugo i svaki civilizirani sud bi obustavio suđenje i donio oslobađajuću presudu", rekao je Šešelj.

Kako je istakao, danas tokom žalbenog pretresa imaće "pametnija posla". 

"Neću ni pratiti šta se dešava, imam bitnija posla, radim na novoj knjizi. Presudu će mi poslati poštom. Šta god da se desi, imam neoborive argumente da su moja prava kršena, pa je nemoguće ni da me naš sud isporuči. Postupak traje već 15 godina, što nije razuman rok, te ne vjerujem da bi i naš sud donio odluku da me isporuči", rekao je Šešelj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije