Šešelj: Ne treba mi mandat da nastavim razotkrivati slučaj Ćuruvijinog ubistva

Radiosarajevo.ba
Šešelj: Ne treba mi mandat da nastavim razotkrivati slučaj Ćuruvijinog ubistva
Foto: Kolaž / Vojislav Šešelj

Predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) i osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj oglasio se na Twitteru povodom pisanja srbijanskog lista Večernje novosti o potencijalnom gubitku zastupničkog mandata u Skupštini Srbije, jer je osuđen za ratni zločin nad Hrvatima u selu Hrtkovci u Vojvodini u maju 1992. godine.

Šešelj je jučer pred Haškim tribunalom osuđen na deset godina robije, ali je tu kaznu već izdržao, jer mu je uračunat pritvor. On je u Haškom tribunalu proveo gotovo 12 godina, od februara 2003. godine do sredine novembra 2014. godine.

Večernje novine su napisale da Zakon o izboru narodnih zastupnika u članu 88 predviđa da parlamentarcu prestaje mandat prije roka ako je u konačnoj presudi osuđen bezuvjetno na minimum pola godine zatvora. Šešelj je osuđen na 12 godina, tako da bi po tom zakonu mogao izgubiti mandat.

Predsjednik SRS-a reagirao je na pisanje Večernjih novosti na Twitteru porukom: “Euforične zbog moje haške osude, ’Novosti’ mi osporavaju poslanički mandat. Nikakav mi poslanički mandat nije potreban da bih nastavio da razotkrivam pozadinu Ćuruvijinog ubistva. Već sam ustanovio da je naručilac bio Zoran Đinđić, a jedan od egzekutora tadašnji Vučelićev tjelohranitelj”.

Еуфоричне због моје хашке осуде,„Новости"ми оспоравају посланички мандат.Никакав ми посланички мандат није потребан да бих наставио да разоткривам позадину Ћурувијиног убиства.Већ сам установио да је наручилац био Зоран Ђинђић,а један од егзекутора тадашњи Вучелићев телохранитељ.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije