Sukob Šešelja sa Majkom Srebrenice: Ne mogu ti vratiti sina, nije bilo genocida

Radiosarajevo.ba
Sukob Šešelja sa Majkom Srebrenice: Ne mogu ti vratiti sina, nije bilo genocida
Suđenja za ratne zločine u Kravici kod Srebrenice 1995. godine, odloženo je ranije danas pred Višim sudom u Beogradu, jer na suđenje nije došao prvooptuženi Nedeljko Milidragović.

Nakon suđenja, predstavnica organizacije "Majke Srebrenice" Kada Hotić izjavila je da je to četvrti ili peti put da se zbog nedolaska optuženih odlaže suđenje i da se sve pretvorilo u predstavu.

Žrtve nezadovoljne: Suđenje za zločine u Kravici vraćeno na početak

"Ovo je, uglavnom, jedna pozorišna predstava, a pogotovo zbog posjetilaca na galeriji, među kojima je i Vojislav Šešelj", rekla je Hotić.

Ispred beogradskog suda predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj održao je konferenciju za medije na kojoj je izjavio da je apsolutna laž da je u Srebrenici bilo genocida i da će to i dokazati.

Tokom davanja izjava izbio je incident između Kade Hotić i Vojislava Šešelja, jer je Hotić rekla Šešelju da joj vrati sina.

Šešelj joj je rekao da joj ne može vratiti sina, ali i da u Srebrenici nije bilo genocida.

"Ja spremam knjigu od tri toma u kojoj ću dokazati da nije bilo genocida u Srebrenici" , rekao je Šešelj novinarima ispred Specijalnog suda gdje je sa članovima SRS-a došao da prati suđenje osmorici policajaca Republike Srpske optuženih za ubistvo 1.200 muslimana u selu Kravice kod Srebrenice 1995.

Šešelj je rekao i da su navodi optužbe protiv policajaca apsolutna laž.

To su, kako kaže, optužbe koje su muslimanski pravosudni organi plasirali našim “pokvarenim tužiocima koji primaju zdravo za gotovo sve što dobiju iz Sarajeva”.

On je dodao da u Beogradu više neće moći da prolaze lažne optužnice koje zastupaju, kako kaže, potkupljeni tužioci, strani agenti i razne organizacije poput Žena u crnom i takozvane “Majke Srebrenice”.

Majke Srebrenice su, kako je rekao, ogromno bogatstvo stekle na krvi možda ubijenih sinova i muževa a možda im je “lepo da glume kako su žrtve da bi dobijale pare da optužuju srpski narod za genocid”.

Za ratne zločine u Kravici optuženi su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoj Batinić, Aleksandar Dacević, Bora Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidosav Vasić.

Optužnicom Tužilaštva za ratne zločine Srbije terete se za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Oni su optuženi da su 14. jula 1995. godine u hangaru zemljoradničke zadruge Kravica, opština Bratunac, počinili ratni zločin nad najmanje 1.313 bošnjačkih civila.

U optužnici je navedeno da su "Nedeljko Milidragović, kao komandir 2. voda 1. čete Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Dragomir Parović, kao pripadnici tog voda, a Aleksa Golijanin i Vidosav Vasić, kao pripadnici 1. voda 1. čete Centra Jahorina, kršeći pravila međunarodnog prava unutar, ispred i u neposrednoj okolini hangara zemljoradničke zadruge u selu Kravica, opština Bratunac, vršili ubistva civila, i to kao masovne likvidacije više stotina civila muškaraca bosanskih muslimana".

Optuženi su se branili sa slobode, a na pripremnom ročištu su se izjasnili da nisu krivi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije