Servirka od gošće tražila ljekarski nalaz, pa će joj dati hranu

Radiosarajevo.ba
Servirka od gošće tražila ljekarski nalaz, pa će joj dati hranu
Foto: Radiosarajevo.ba / Stari namještaj u hotelu za četiri zvjezdice

Koliko su brojni tekstovi o propaloj sezoni na hrvatskom moru ukazali na uzroke nelijepih rezultata, vjerovatno će se vidjeti tek idućeg ljeta. Ukratko, aljkavi su i neljubazni, a sve to skupo naplate.

To razočarenje je duž cijele Makarske rivijere, uz rijetke izuzetke. Baška Voda je popularno ljetovalište brojnih bh. državljana, ali ih je ovog avgusta jako malo. Brojniji su Česi, Holanđani recimo ili Skandinavci. Nijemaca, uopće, nema.

Šta gosti dobijaju za silne novce koje ulože da bi se odmorili - samo more i sunce, tek poneki užitak.

Voda ide na žuto

U Baškoj se za jedno tuširanje na plaži od 30 sekundi plaća dvije kune (oko pola marke). Suncobran je 20 (5,5 KM), a ležaljka je 40 kuna (12 KM) i u rano jutro gazde ih rasporede duž cijele plaže tako da ostalima gotovo da ne ostane mjesta postaviti peškir.

Jutarnji tipovi kupača i džogeri prolaze pored hrpa smeća čiji smrad se širi plažom, što sve poružnjuje sliku morske idile.

Plaža u Baškoj nosi tzv. Plavu zastavicu, zvanično obilježje ćiste vode. Kupači se, međutim, žale da se već u 12 sati voda zamuti na žuto, pa moraju tempirati i vrijeme kupanja, odnosno, čekati da se očisti. I to se plaća, oćito!?

Portal Index prenosi pisanje austrijskog „Die Pressea“ i njemačkog „Tagesspiegela“, u kojima se ističe da je ove godine došlo manje turista u Hrvatsku, koja ima problem s “visokim cijenama i prljavštinom”.

Nijemci o hrvatskom turizmu: Traže više od 100 eura za sobe opremljene u Jugoslaviji

“Ni izgradnja kanalizacije nije išla u korak s porastom broja kreveta” te se sve više fekalija izlijeva u more, navedeno je.

Kakav je to odmor, zaista, za jednu prosječnu porodicu. Trkom ujutro u 7 sati na plažu da rezerviraš mjesto, dok lokalna štampa redovno bilježi svađe turista zbog mjesta u hladu. Pa onda požuri da se okupaš dok se more ne zamuti, kad sjedneš na kafu samo što te ne otjeraju pogledom već za nekoliko minuta jer zauzimaš mjesto...

Ko ne može bolje, a i ovako za samo nekoliko dana plaća finu sumu u rangu opremanja djece za školu, neka proba, ali je zaslužio bar poslovno-ljubazni odnos od domaćina.

Pločice iz Titinog doba

Posebna priča ovdje je kategorizacija zvjezdica u smještajnim objektima i apartmanima i hotelima. Ko im je odobravao zvjezdice, sigurno je pobrkao lončiće ili je to način prevare gostiju koji putem interneta rezerviraju smještaj samo na osnovu fotografija.

Primjerice, hotel smješten tačno iznad restorana "Borik" u Baškoj Vodi nosi 4 zvjezdice, a šta nudi za razliku od istog broja zvjezdica na obalama u Crnoj Gori, Turskoj, pa čak i na Maldivima!? Neuporedivo manje.

Sobe prostrte prašnjavim tepisima čiji se težak miris noću isparava do nepodnošljivosti, istrošene peškire, valjda štede na njima, sta li... Obijeni zidovi, prastari namještaj montiran u najmanjem za vrijeme Tuđmana i uz to prljav i prašnjav... A majstor s recepcije mora dolaziti svako malo TV popravljati jer im je, reče, istekla garancija. A 4 zvjezice !?

Balkoni popločani još u Titinom dobu, bazen s premalo ležaljki i još manje suncobrana u odnosu na broj gostiju (ako dođete popodne na recepciji će vam reći da nema mjesta, te da pitate na bazenu ima li pričuvni suncobran), siromašan toaletni pribor, a bajagi 4 zvjezdice. Dodatno, nikog očito nije briga za deratizaciju sudeći po žutim sitnim mravima po sobama.

Svačije iskustvo je individualno, ali će prije biti da su ovo 2 zvjezdice.

Sve to zaslađeno je brojanjem zalogaja na doručku koji ulazi u cijenu, a kada je jedna gospođa zamolila da zapakuje dvije/tri kašike kupusa i dvije marelice zbog određenog načina prehrane nakon doručka, požalila se da joj je servirka zatražila ljekarski nalaz na uvid za njeno zdravstveno stanje!?

Je li se još nekome ovo ikada nešto slično desilo u bilo kojem turističkom odredištu sa četiri zvjezdice, bilo gdje? Gospođa u sali za doručak traži od gosta ljekarski nalaz!?

Uz to, po izloženoj hrani skaču muhe, dok je jednog jutra goste za nos štipao miris pokvarenog voća.

Za 4 noći 600 eura

A sve ovo, ah da... tu je i skoro nepostojeća Wi-Fi konekcija, u ispod prosječnom hotelu, za samo četiri noćenja sa doručkom platite 600 eura!

Njemački mediji u njihovim tekstovima skrenuli su pažnju na apartmane iz vremena Jugoslavije koji koštaju po 100 eura dnevno. Turisti iz BiH su se uvjerili da ni hoteli primjerice na Makarskoj rivijeri, osim novoizgrađenih, nisu ništa bolji. Prema pisanju ovih medija, turiste tjeraju i skupi parkinzi, kao i niz drugih stvari poput skupog naplaćivanja ležaljki u hladu.

E sad... Uz aljkavost ovi pojedini u Baškoj Vodi prosipaju i malo bahatosti, što nimalo ne pokriva njihove lažne zvjezdice, za razliku od drugih turističkih središta besprijekorne čistoće, vrhunske usluge i ljubaznosti. Za skoro istu cijenu čak i na Maldivima, pa i Zanzibaru.

„Ljudi su vam ovdje lijeni. Ne zanima ih ništa samo pare. Zima je zima, mora se zaraditi preko ljeta. Ja se, evo borim, kako god mogu. Ali, bojim se da nam ubrzo neće pomoći ni more ni borovina“, govori nam jedan od radnika na plaži.

U prilog ovim riječima govore i podaci Hrvatske turističke zajednice prema kojima je u jeku turističke sezone na Jadranu, na dan kad je bilo zabilježeno najviše noćenja 7. avgusta, samo 70 posto kreveta bilo je popunjeno.

Tada je evidentirano 1.198.000 noćenja, što govori da je u jeku sezone 511.876 kreveta bilo prazno

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije