Šef Centra rekao da je djevojčica možda sama sebi smrskala glavu!?

Radiosarajevo.ba
Šef Centra rekao da je djevojčica možda  sama sebi smrskala glavu!?
Arhiva / Prvobitni postupak

Dvoipogodišnja djevojčica koja je s teškim nagnječenjem mozga i drugim ozljedama glave operirana u zagrebačkoj Klaićevoj bolnici još uvijek se bori za život.

Nažalost, s malim šansama za preživljavanje, piše Index.hr

"Preostaje sad jedino nada da će se curica izvući. To je najvažnije u nizu pitanja koja su se otvorila nakon što je sve dospjelo u javnost. No zbog malene curice koja je sada spojena na respirator i čiji život visi o koncu, ali zbog svih drugih curica i dječaka u Hrvatskoj koji ovise o sustavu, treba se najozbiljnije početi baviti i drugim pitanjima koja su se otvorila u ovom nezapamćenom slučaju", piše poznati zagrebački portal.

Majka je, otkrivaju hrvatski mediji, kada je dovodila djevojčicu u bolnicu u Novoj Gradiški, odakle je prebačena u zagrebačku Klaićevu, rekla da je dijete palo.

No, ljekari su odmah posumnjali da je beba premlaćena jer takve ozljede ne mogu nastati od slučajnog pada. Uz to, na tijelu djevojčice vidjeli su modrice različite starosti, a otkrili su i da nesretno dijete ima svrab.

Otac i majka djevojčice su uhapšeni, a onda se saznalo da je otac bio nasilan prema supruzi i svojoj majci, te je i procesuiran po tom osnovu.

Sve neodoljivo podsjeća zastrašujući slučaj dječaka Smaje Ćesira iz februara 2014. godine.

Podsjetimo, Ena Lipa (majka), Salih Arnautović (očuh), Munira Lipa (nana) su, odlukom Vrhovnog suda FBiH, osuđeni na ukupno 97 godina zatvora za zlostavljanje i ubistvo troipogodišnjeg Smaje Ćesira koji je od posljedica premlaćivanja preminuo.

Prema optužnici, dječak je pretučen u porodičnoj kući u Hadžićima (ulica Garovci), nakon čega je 25. februara 2014. godine preminuo od udaraca koje su mu nanijeli očuh i majka, a što je, uz brojne teže i lakše povrede, rezultiralo krvarenjem u mozgu.

Kako se u optužnici navodi, dječak je duže vrijeme bio izložen sistematskom zlostavljanju koje su nad njim provodili članovi njegove porodice, nanoseći mu fizičku i psihičku bol i patnju samo zato što su smatrali da liči na biološkog oca.

No, kao i u bosanskom slučaju, i u Hrvatskoj je, izgleda, zakazao sistem.

Prema pisanju Index.hr, cijelu novu dimenziju slučaju dalo je saznanje da je porodica bila pod nadzorom Centra za socijalnu skrb.

Vraćena iz udomiteljske porodice

Curica je brzo nakon rođenja smještena u udomiteljsku porodicu. To je, prema današnjim tvrdnjama Branka Medunića, šefa Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, učinjeno na zahtjev roditelja koji su sada u pritvoru, tek nekoliko mjeseci nakon rođenja djevojčice.

Medunić je za Indeks.hr rekao kako su "roditelji u tom trenutku zaključili da nisu u stanju i da ne mogu voditi brigu o djetetu pa su ga zajednički doveli u Centar". U međuvremenu je izjavio i kako su roditelji sami zatražili povratak djevojčice krajem prošle godine, te je onda iz udomiteljske porodice vraćena roditeljima.

U trenutku kada su djevojčicu doveli u Centar roditelji su imali samo jedno dijete. Nakon što je curica udomljena dobili su još dvoje djece.

I sada dolazimo do pitanja koja još jednom duboko kompromitiraju sistem, primarno onaj socijalne skrbi.

Naime, direktor Centra za socijalnu skrb Medunić rekao je da je "ovakve stvari nemoguće predvidjeti".

"Kada bi stvarno "ovakve stvari bilo nemoguće predvidjeti", onda bi se moglo postaviti pitanje čemu uopće služe centri za socijalnu skrb. Ono što je istina jest da konkretni Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška nije predvidio strahotu koja se dogodila, međutim treba utvrditi kako je do toga došlo i snosi li tu krivnju i Centar", piše zagrebački portal.

Index.hr zaključuje da jedna rečenica šefa Centra "otkriva sav jad hrvatskih institucija".

"Dijete je bilo sklono autoagresiji, je li si to sama uradila, to će utvrditi liječnici i policija", rekao je u četvrtak navečer Medunić za Index.

Teza šefa Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, odgovorne za dobrobit djevojčice koju su vratili roditeljima, da si je curica od dvije i pol godine sama smrskala glavu, konstatira portal, te zaključuje:

"Medunić za ovakvo olako plasiranje teorije o uzroku ozljeđivanja koja je odmah zazvučala suludo nije ponudio nikakvo dodatno pojašnjenje osim da je dijete bilo sklono autoagresiji. Čak i da je točno da je dijete doista imalo poteškoće i čak i da si 2.5-godišnje dijete može samo nanijeti brutalne ozljede glave, to se vjerojatno nije moglo dogoditi da je bilo pod roditeljskim nadzorom. Naravno, i u tom bi se slučaju moralo postaviti pitanje što je radio Centar za socijalnu skrb ako se znalo za neke takve poteškoće".

Jutros je u hrvatskim medijima objavljeno da je smijenjenBranko Medunić, šef Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, zbog nezapamćenog slučaja zlostavljaja 2.5-godišnje curice koja je zbog teških nagnječenja mozga i glave operirana i još uvijek je u jako teškom stanju te se bori za život.

Kako smo iz vlade saznali još kasno sinoć, nakon što je Upravno vijeće Centra predložilo njegovu smjenu, ministar rada i socijalne skrbi Josip Aladrović pokrenuo je postupak njegova razrješenja. Jutros je, saznaje Indeks.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije