SDA Hrvatske: Bošnjaci su trenutno nacionalna manjina treće kategorije

Radiosarajevo.ba
SDA Hrvatske: Bošnjaci su trenutno nacionalna manjina treće kategorije
FOTO: SDA Hrvatska / Predsjednik Stranke demokratske akcije Hrvatske (SDA) Armin Hodžić

Predsjednik Stranke demokratske akcije Hrvatske (SDA) Armin Hodžić rekao je u nedjelju da je bošnjačka nacionalna manjina nezadovoljna nepovoljnim položajem Bošnjaka u Hrvatskoj za što stranka dijelom smatra odgovornom nezainteresiranost saborske zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj za zastupanje njihovih interesa u Hrvatskom saboru, te je najavio svoju kandidaturu za saborskog predstavnika Bošnjaka u idućem izbornom ciklusu.

„Kada govorimo o Bošnjacima u Hrvatskoj, uvijek kao predstavnici bošnjačke nacionalne manjine ističemo da je taj položaj izuzetno loš“, rekao je Hodžić na konferenciji za novinare u Novinarskom domu u Zagrebu.

Istaknuo je kako su Bošnjaci druga po broju nacionalna manjina u Republici Hrvatskoj, ima ih više od 31.500, a unatoč tome, svoju izbornu jedinicu dijele s četiri druge nacionalne manjine – Albancima, Makedoncima, Crnogorcima i Slovencima, te su u izbornom ciklusu 2015. i 2016. godine izgubili mogućnost da imaju svoga predstavnika u Hrvatskom saboru, prenosi Hina.

„Unazad nekoliko godina Bošnjaci su izgubili svoj glas u Hrvatskoj, izgubili su mogućnost da artikuliraju svoje stavove i interese, da ih prezentiraju institucionalno, te da se izbore za iste“, rekao je Hodžić.

U trenutnim okolnostima, ustvrdio je, Bošnjaci su u Hrvatskoj nacionalna manjina „ne druge, već treće kategorije“.

Nezadovoljan dosadašnjim zastupanjem Bošnjaka u Hrvatskom saboru od strane nezavisne zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj, Hodžić je najavio svoju kandidaturu za predstavnika Bošnjaka u Hrvatskom saboru u idućem izbornom ciklusu, u 12. izbornoj jedinici.

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba Harun Omerbašić prozvao je zastupnicu Lekaj Prljaskaj za nezainteresiranost, nekvalitetan rad, te izbjegavanje suradnje i komunikacije, napomenuvši kako su vrata predstavnika bošnjačke nacionalne manjine za suradnju s Lekaj Prljaskaj unatoč tome i dalje otvorena.

„Mi je pozivamo i ovim putem da otvori vrata svojeg ureda i počne surađivati s legitimnim predstavnicima bošnjačke nacionalne manjine u RH“, rekao je Omerbašić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije