Šarović: Želimo da dio Jonsko-jadranskog plinovoda ide kroz Neumski zaljev

Anadolija
Šarović: Želimo da dio Jonsko-jadranskog plinovoda ide kroz Neumski zaljev
/ Anadolija
Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa učestvovao je u raspravi panela “Prednosti regionalne energetske saradnje“, koji je održan u sklopu Dubrovnik foruma 2016.

U ime BiH istakao je želju da dio Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP) ide kroz Neumski zaljev, te je ukazao na potrebu pokretanja regionalnih projekata u obasti hidro potencijala koji je nedovoljno iskorišten.

"Dubrovnik forum ovoga puta je bogatiji nego ranije sa mnogo više inicijativa. Osnovna današnja tema bila je energetika, a o njoj nisu raspravljali samo ministri, nego su tu bili i predstavnici važnih kompanija iz oblasti energije, gasa i nafte. Dominirale su teme regionalnog povezivanja naftovodom i gasovodom iz izvorišta u Azerbejdžanu do naše regije. To su projetki TAP, odnosno IAP i BiH je izrazila svoj interes i privrženost regionalnim projektima i povezivanju, jer želi da im više izvora snabdjevanja i nafte i plina, kako bi se obezbijedila sigurnost snabdjevanja i benifiti za potrošače kada je u pitanju cijena tih energenata. Izrazili smo interes da primarni vod ide preko BiH, bar kroz Neumski zaljev, jer mislimo da bi to našu zemlju učinilo jakim partnerom u ovom projektu. Svoj zahtjev smo izrazili i ranije, to uvažebe kolege ministri znaju i osjećamo da ima razumijevanja za taj bh. zahtjev. Vrlo je važno kakav stav ima Hrvatska, jer IAP najvećim dijelom prolazi kroz njenu teritoriju. Strateški je to bitno za BiH da bude u jednom dijelu priključena na tranzitni gasovod i optimista sam po tom pitanju", rekao je Mirko Šarović.

 Naveo je da su ”ovo ozbiljni projekti i vjerovatno će se utrošiti mjeseci i godine dok oni zažive”.

”Za realizaciju je potrebno mnogo novca i puno partnera zemalja, ali i kompanija koje će sve to isfinansirati. Svi smo nestrpljivi, voljeli bi da to bude što prije. No, mislim da ide u pozitivnom pravcu. Podršku imamo iz različitih izvora, u prvom redu od Evropske unije“, istakao je Šarović.

Od ostalih projekata Šarović je tokom panela istakao da kada je u pitanju električna energija BiH nema problema sa snabdjevanjem, te da je lider u regiji u izvozu tog energenta, ali da postoje neiskorišteni potencijali.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije