"Milanović iskoristio rat u HDZ-u, Kolinda ne može bez Škorinih birača do pobjede"

Piše: Faruk Vele
"Milanović iskoristio rat u HDZ-u, Kolinda ne može bez Škorinih birača do pobjede"
Arhiv / Denis Romac

Ugledni hrvatski novinar, odnedavno komentator zagrebačkog Večernjeg lista Denis Romac, izjavio je za Radiosarajevo.ba da večerašnji rezultati prvog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, svakako, predstavljaju određeno iznenađenje, s obzirom na to da se najavljivala pobjeda aktuelne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u prvom krugu.

Milanović pobjednik prvog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj

Nakon što je obrađeno 98,22 posto glasova, u drugi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj prošli su Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović. Kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) i još nekoliko političkih stranaka Milanović je dobio povjerenje 29,52 posto glasača. Od izlaznih anketa do okončanja obrade glasova, Milanović je bio u prednosti.

"Nakon jedne od najapsurdnijih predsjedničkih kampanja u povijesti hrvatske demokracije, aktualna je predsjednica u svim anketama bila u blagom vodstvu, iako se razlika između nje i Milanovića stalno smanjivala. Očito da aktualna predsjednica nije zaustavila taj trend ni nakon nedavne televizijske debate, iako se pred nacionalnim televizijskim auditorijem pojavila u relativno pristojnom izdanju. Iako je Kolinda Grabar Kitarović bila favoritkinja ovih izbora, u ovom se trenutku ona bori za opstanak na Pantovčaku, za što je sama kriva", kaže nam Romac.

Premda je, objašnjava Romac, Grabar-Kitarović proteklih pet godina predsjedničkog mandata potrošila kao da je stalno u predsjedničkoj kampanji, "taj se kapital brzo potrošio".

"Iza nje je predsjednički mandat iz kojeg je teško izvući bilo što opipljivo. Njezin glavni protukandidat u prvom krugu bio je Miroslav Škoro, s kojim se borila za isti dio biračkog tijela, što je pak olakšalo poziciju Milanoviću u prvom krugu. Škoro je bio kandidat koji je nudio promjene, dok je Kolindu optuživao da je samo marioneta premijera Plenkovića, a Plenkovića da je predstavnik "briselske politike" i da nije istinski hadezeovac", ističe on.

 Milanović je to vješto iskoristio..

"Ali "odmetnuti" birači HDZ-a, koji su u prvom krugu glasali za Škoru, mogli bi odlučiti i o konačnom pobjedniku. Naime, sada je najvažnije pitanje hoće li Škorini birači, ipak, podržati Kolindu kao kandidatkinju desnice u drugom krugu protiv Milanovića ili je raskol unutar desnice toliki da će možda barem jedan dio tih birača apstinirati. Bez većine tih glasova, naime, Kolinda Grabar Kitarović ne može pobijediti u drugom krugu", zaključio je Romac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije