Riječanin godinama seksualno zlostavljao kćerku, optužen za niz zlodjela

Radiosarajevo.ba
Riječanin godinama seksualno zlostavljao kćerku, optužen za niz zlodjela
Nacional.hr / Ilustracija
Vijeće Kantonalnog suda u Rijeci potvrdilo je jučer optužnicu koja 56-godišnjeg Riječanina tereti za niz teških kaznenih djela, prije svega fizičko i seksualno incestuozno zlostavljanje, maltretiranje što je trajalo niz godina.

Žrtva je bila njegova kći, sada 33-godišnjakinja. Optužnica riječkog državnog odvjetništva tereti muškarca za sedam kaznenih djela: po dva kaznena djela rodoskrvnuća, teška kaznena djela protiv spolne slobode, kao i bludnih radnji, te nasilje u obitelji.

Procedura je takva da će spis o slučaju dalje biti dodijeljen novom raspravnom sudiji riječkog Kantonalnog suda, koji nije odlučivao o utemeljenosti optužnice, te će zakazati pripremno ročište na kojem će optužba i obrana iznijeti dokaze koje namjeravaju iznijeti na suđenju. Proces će biti zatvoren za javnost.

Zbog delikatnosti slučaja, a prvenstveno kako bismo zaštitili identitet žrtve, prešutjet ćemo detalje u vezi monstruoznih događanja, prenosi Novilist.hr. I tužilaštvo je, "u interesu probitka postupka i zaštite ličnog života žrtve", donijelo rješenje o tajnosti istrage.

Sredovječni Riječanin je pod teškim inkriminacijama smješten u riječki zatvor krajem aprila prošle godine, a istraga je na kraju potvrdila sumnje da je nesretna mlada žena bila žrtva kaznenih djela niz godina, da je njen otac delikte počinio u razdoblju od 2010. godine do sredine aprila prošle godine pa je protiv njega i podignuta optužnica lani u oktobru.

Izvori bliski slučaju navode da se dio gnusnih događanja, za koje se tereti Riječanin, dogodio u proljeće pretprošle godine u stanu u kojem oboje žive. Naprimjer, u jednom slučaju je, prema dosadašnjim sumnjama, tražio da se s njim upusti u oralno zadovoljavanje, a kad je ona to odbila, zaprijetio joj je da neće izaći iz sobe i stana. Potom je s nje počeo skidati odjeću, a onda – primijenivši silu te iskoristivši njen strah i osjećaj nemoći od ranijeg dugotrajnog psihičkog i fizičkog zlostavljanja zbog kojeg se i liječi od depresije – zadovoljio svoj seksualni nagon. Među ostalim, inkriminiran je i slučaj kad je u pijanom stanju udario i maltretirao nesretnu žrtvu.

Optuženi za teško seksualno zlostavljanje i dalje se nalazi u pritvoru. Seksualnom zlostavljaču samo zbog teških kaznenih djela protiv spolne slobode prijeti kazna od tri do 15 godina zatvora.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije