Ribar u Jadranu ulovio morsko prase: Nisam to vidio 38 godina

Radiosarajevo.ba
Ribar u Jadranu ulovio morsko prase: Nisam to vidio 38 godina
Foto: YouTube / Printscreen

Hrvatskom ribaru Ivi Palčiću iz Proboja na otoku Pagu u mreže se zapetljao neobičan morski pas Oxynotus centrina ili morski pas prasac, piše Morski.hr.

"Ulovljen je u koči, ne znam točnu poziciju, jer povlačim mrežu 7 sati, a to je područje od oko 18 NM. Radi se o Pohlipskom kanalu, donja strana otoka Paga, dubina 75 m otprilike. Malo je bio ošamućen, valjda od mulja, ali preživio je, jer kad sam ga pustio, polako se počeo kretati prema dubini. Kažu da je to morsko prase, ali nikad ga nisam vidio, a kočarim 38 godina", ispričao je ribar.

Morski pas prasac (Oxynotus centrina) je zaštićena vrsta kojoj treba dugo vremena da postigne spolnu zrelost zbog čega su osjetljivi na ribolov. U nekim zemljama ima i pridjev “hrapavi” zbog kože koja mu izgleda kao brusni papir.

U Jadranu najčešće obitavaju na području Jabučke kotline, iako se do nedavno za njih u Jadranskom moru nije puno znalo, piše Morski.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije