Rekordni vodostaj Save u Jasenovcu, hrana se stanovništvu dostavlja čamcima

Fena
Rekordni vodostaj Save u Jasenovcu, hrana se stanovništvu dostavlja čamcima
Vodostaj Save na području Jasenovca i dalje raste, u ponedjeljak u 9 sati iznosio je 917 centimetara, što je rekordni vodostaj.

U 12 sati u Jasenovcu će biti sastanak županijskog Štaba civilne zaštite, na kojem će sudjelovati i potpredsjednik hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević i predstavnici Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Porast vodostaja Save uzrokovan je i prihvaćanjem velikih količina vode nabujale Une. Na jasenovačkom području zbog rekordnog vodostaja od jučer su na snazi izvanredne mjere odbrane od poplava.

U 12 sati održat će se vanredna sjednica Štaba za zaštitu i spašavanje kojem će prisustvovati ministar Krstičević i predstavnici Oružanih snaga RH.

Stanje je posebno kritično u Trebežu, mjestu gdje je desetak porodičnih kuća okruženo vodom, a hrana i druge namirnice mještanima se dostavljaju čamcima. Stanovnici tih kuća ne žele biti evakuirani što braniteljima otežava posao.

Mještanima, djelatnicima vodoprivrednih firmi, pripadnicima HGSS-a iz Novske, vatrogascima i drugima, i nadalje pomaže oko 150 pripadnika Hrvatske vojske, koji su angažirali i nužnu mehanizaciju, čamce i amfibiju.

Iz MORH-a navode da je trenutno na području Jasenovca, u mjestu Uštica, angažirano 111 pripadnika Hrvatske vojske, kao pomoć civilnom stanovništvu u odbrani od poplava.

Na sisačkom području Sava stagnira. Međutim, vodostaj Kupe na sisačkom području još je u laganom porastu, pa su u ugroženim mjestima, Letovaniću, Starom Brodu i Žažini i nadalje na snazi izvanredne mjere odbrane od poplava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije