Rehabilitacija četničkog vojvode: Unuk Draže Mihailovića otvara muzej

Radiosarajevo.ba
Rehabilitacija četničkog vojvode: Unuk Draže Mihailovića otvara muzej
Wikipedia / Draže Mihailović
Razočarani činjenicom da je njegovo posljednje počivalište nepoznato, unuk Vojislav i njegovi istomišljenici planiraju mu posvetiti muzej, piše jutarnji.hr

U Beogradu se predano radi na osnivanju muzeja posvećenog vođi četničkog pokreta i ratnom zločincu Draži Mihailoviću. 

Pokretač inicijative đeneralov je unuk Vojislav Mihailović i grupa njegovih istomišljenika, deklariranih sljedbenika “ravnogorske tradicije”.

Oni smatraju sramotnom činjenicu da sedam desetljeća nakon smrti prve srpske brade nisu rasvijetljene ni okolnosti smaknuća ni Dražino posljednje počivalište, pa dug otadžbine prema slavnoj ličnosti planiraju premostiti muzejom. Ideja je da se na jednom mjestu skupe generalovi osobni artefakti, dokumenti i literatura posvećena njegovoj borbi. Lokacija muzejskog postava još nije službeno definirana, pišu beogradske Večernje novosti, ali će najvjerovatnije biti smješten u kući u kojoj je Mihailović s obitelji živio prije rata: u Bregalničkoj 24 u Beogradu.

On je tridesetih godina prošlog stoljeća tu kuću kupio na kredit, da bi je poslije rata na temelju presude za suradnju s okupatorom konfiscirale komunističke vlasti. Draža Mihailović službeno je rehabilitiran odlukom beogradskog Višeg suda iz 2015. godine, što osnivanje muzeja posvećenog njegovu liku i djelu čini legitimnim i posve logičnim završetkom revizijskog procesa srpske i četničke povijesti. Djeca u školama već odavno uče da je Srbija imala dva antifašistička pokreta, a posebnim su zakonom izjednačena i prava nekadašnjih četnika i partizana.

Vojislav Mihailović najavio je osnivanje fondacije koja bi prikupljala novac za održavanje Dražina muzeja. U nadzornom odboru institucije sjedit će akademici, profesori, pisci i vladike. Akademik Matija Bećković, poznati ideolog velikosrpstva i autor zloguke poeme “Ćeraćemo se još!”, već se nominirao za jednu od stožernih funkcija. On u inicijativi vidi priliku za završetak višedesetljetnog sukoba između srpskih partizana i četnika, i to po uzoru na američki Muzej građanskog rata u kojemu su ravnopravno zastupljeni i Sjever i Jug.

Dražin unuk Vojislav uvjeren je da će ustanova, osim Srbima, biti jako zanimljiva stranim turistima koji su također bili izloženi klevetničkim interpretacijama lika njegova djeda. Građu su, tvrdi, tek počeli prikupljati, a već se boje da neće imati dovoljno mjesta za deponiranje svih izložaka: od stotina knjiga o komandantu i otadžbinskoj kraljevskoj vojsci, preko tisuća fotografija, do video i audiozapisa sa suđenja.

Obitelj iz Čačka nedavno im je donirala pisaći stroj koji je Draža Mihailović navodno koristio u svom štabu; tu je i njegova srebrna tabakera s posvetom bivšeg češkog premijera Beneša te osobne đeneralove stvari, poput ručnog sata, dvogleda, kompasa, fotoaparata, nalivpera, četiri para glasovitih okruglih naočala, muštikle, pištolja, peroreza i kožne torbice. U postavu se možda nađe i davno opjevana dunja što je jadna istrulila u fioci dok je dragi klao kod Draže u vojsci…

Formiranje Dražinog muzeja, svojevrsnog pandana Kući cvijeća na Dedinju, zagovaraju divizije srpskih historičara, a prešutno ga podupiru i institucije Vučićeve Srbije. Inicijativa je, ipak, potaknula strasne društvene rasprave: predsjednik SUBNOR-a Dušan Čukić Dražu Mihailovića naziva osuđenim ratnim zločincem kojega se odrekao i kralj Petar te kojega ni stotinu muzeja i zakona ne može rehabilitirati pred historijom.

Ostatak teksta pročitajte na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije