Reakcija na skandalozne poruke mržnje u Novom Sadu

Radiosarajevo.ba
Reakcija na skandalozne poruke mržnje u Novom Sadu
Foto: Mešihat IZ Srbije / Reakcija na skandalozne poruke mržnje u Novom Sadu

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji najoštrije osuđuje jučerašnje ispisivanje poruke na dječijem vrtiću „Različak“ u Novom Sadu sa genocidnom porukom: „Od Kosova do Irana biće mrtvih muslimana – Ratko Mladić“.

Gorak ukus antimuslimanskih naljepnica u Subotici od marta ove godine još nije iščezao, a u glavnom gradu Vojvodine, koja se hvali multietničnošću i dobrim međukonfesionalnim odnosima, novi šamar pripadnicima islama u vidu grafita koji poziva na istrebljenje muslimana i veliča glavnog izvršitelja genocidnog projekta 90-ih godina prošloga vijeka.

Iako su predsjednici pokrajinske Vlade i Skupštine osudili ovaj grafit mržnje, Mešihat od nadležnih organa Ministarstva unutrašnjih poslova očekuje da se vinovnici ovog čina što prije privedu pravdi, a pripadnicima islama u Novom Sadu i drugim mjestima, gdje postoji potencijalna opasnost, pruži puna lična i imovinska sigurnost.

Muslimani u ovoj zemlji, a posebno u Vojvodini koji žive u teškim uslovima, slove za miroljubiv narod i integralni su dio društvene zajednice, te se od nje očekuje podjednak tretman u zaštiti prava i efikasnom sprovođenju zakona protiv onih koji su prijetnja suživotu i miru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije