Ratni zločinac Milan Martić dao intervju nakon 24 godine: Zašto sam raketirao Zagreb

Radiosarajevo.ba
Ratni zločinac Milan Martić dao intervju nakon 24 godine: Zašto sam raketirao Zagreb
Foto: Arhiv / Milan martić ratne 1995. godine

Haški sud osudio je Milana Martića na 35 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti i kršenje običaja i zakona ratovanja.

Milan Martić je bio vođa pobunjenih Srba u Hrvatskoj i predsjednik takozvane Republike Srpske Krajine. 

U optužnici je glasilo, da je on, od augusta 1991. do augusta 1995. kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) planirao, komandovao i poticao progone, istrebljenje, ubistva, zatvaranja, mučenja, deportacije, bezobzirna razaranja i pljačke na području Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, prenosi Dnevnik.hr.

Martić je svoj prvi intervju nakon 24 godine dao iza zidina zatvora Vangla u Tartuu, drugom po veličini gradu u Estoniji gdje služi zatvorsku kaznu.

Nekadašnji predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine, progovorio je o razlozima raketiranja Zagreba, koje je naredio kao odmazdu za Bljesak, za što je kasnije i osuđen u Haagu. U intervjuu za Novosti sebe je nazvao prvom žrtvom pojave neofašizma u svijetu, a kaže da je napad na Zagreb naredio "iz očaja".

"Uslovno se može reći da sam bio prva žrtva pojave neofašizma u svijetu. Dogodila se akcija Bljesak, kada su ustaše 1. i 2. majaa 1995. godine doslovno pregazile Zapadnu Slavoniju, a pomoći nam nije bilo niotkuda. Naređenje da se gađa Zagreb kao upozorenje donijeto je iz očaja, kada sam dobio informaciju o stotinama pobijenih Srba, među kojima je bilo devetero djece. Udar na Zagreb bio je jedini način da bar pokušam upozoriti Zagreb da ćemo svim raspoloživim sredstvima braniti te nedužne ljude", rekao je za Novosti.rs i dodao da mu se već 3. maja javio jedan strani diplomat te mu rekao da se sam upisao da ide u Haag zbog ratnih zločina.

Požalio se i da u Bljesku, a kasnije i u Oluji JNA nije ništa poduzela da ih zaštiti.

"U Vanceovom planu razmještanja snaga UN-a u Hrvatskoj do pronalaska mirovnog rešenja jasno je pisalo da UN garantira Srbima opstanak na teritoriji pod njihovom zaštitom i piše da ukoliko UN ne može osigurati sigurnost Krajišnicima, Jugoslavija ima pravo intervenirati. U Bljesku, a potom i u Oluji, JNA nije poduzela niti jedan korak da nas zaštiti. Također, ni RS nam nije pomogla, iako smo i sa Palama imali sporazum o zajedničkoj odbrani", rekao je Martić.

Kao jedan od razloga za osudu suda u Haagu vidi u činjenici da je sudom predsjedao Bakone Moloto, koji je u kasnijem procesu oslobodio današnjeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja.

Kaže kako ga je Moloto tokom suđenja pitao zašto se nisu iselili u Srbiju jer bi Krajišnike tamo priznali kao narod te bi tako skratili muke i sebi i Hrvatima.

"Ni Ante Pavelić se bolje ne bi sjetio", rekao je Martić za Novosti.

Martić je iznio i svoje viđenje balvan revolucije.

"Sve je počelo još 1990. dodine. Dobili smo informaciju o novim policijskim crnim uniformama koje su podsjećale na odore ustaša iz Crne legije. Tražili su od nas i da nosimo šahovnice, kao i da prema diktatu iz Zagreba hapsimo Srbe i zato je buknula pobuna u Kninu. Plašili smo ih se potajno, ali nismo vjerovali da će u Europi doći vrijeme da se ponovno rodi jedna takva nakaza od države", rekao je Martić.

U intervjuu se žalio i na tretman u estonskom zatvoru.

"Nisu uspjeli da me ubiju, a pokušaja da me slome bilo je desetine", kaže u intervju ovaj ratni zločinac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije