Ratni zločinac i ubica djece i žena Saša Cvjetan pušten na slobodu

Radiosarajevo.ba
Ratni zločinac i ubica djece i žena Saša Cvjetan pušten na slobodu
Bivši pripadnik zločinačke jedinice "Škorpioni" Saša Cvjetan pušten je na slobodu odlukom beogradskog Višeg suda, po prijedlogu KPZ Sremska Mitrovica, jer je kod njega “uspješno završen proces resocijalizacije”.

On je osuđen za najteži ratni zločin, jer je ubio sedmero albanske djece uzrasta od dvije do 15 godina i sedam žena, te teško ranio još petero djece, od koje je najmlađe imalo šest godina u dvorištu porodice Gaši u Podujevu 28. marta 1999. godine.

Očekivano je da će se Cvjetan dobro vladati na slobodi i da za vrijeme trajanja uvjetnog otpusta neće izvršiti novo krivično djelo”, navodi se u odluci Višeg suda u Beogradu, piše Blic.

Cvjetan je za ovaj ratni zločin osuđen 2005. godine u Višem sudu u Beogradu na maksimalnu kaznu zatvora od 20 godina.

Osuđeni su 2010. i drugi počinioci zločina – Dragan Borojević, Miodrag Šolaja i Dragan Medić, a 2011, nakon ponavljanja postupka, osuđen je i Željko Đukić.

Cvjetan se nije nikada pokajao za zločine. Čak je, kasnije, svjedočeći na suđenjima svojim saborcima pokušavao da im da albi, a za sebe je tvrdio da je nepravedno osuđen.

Cvjetan je u dva zatvora, u Sremskoj Mitrovici i u Beogradu, proveo ukupno 16 godina i četiri mjeseca i ostalo mu je još tri godine i devet mjeseci. Na slobodu je pušten 22. marta 2018.

On se u Sremskoj Mitrovici od 2017. nalazio u poluotvorenom odjeljenju, što je podrazumijevalo korištenje pogodnosti izlaska u grad jedanput u dva mjeseca, vikend-odsustvo svakog mjeseca u trajanju od tri dana, kao i odlazak na godišnji odmor.

Fond za humanitarno pravo, koji prati suđenja za ratne zločine u regionu, osudio je ovo neubičajeno puštanje ubice djece i žena, navodeći da se kazna na koju je Cvjetan osuđen obesmišljava, a patnje žrtava nipodaštavaju.

Zahtijevamo da sudovi prilikom odlučivanja o zahtjevu za uvjetni otpust uzmu u obzir i način na koji je djelo izvršeno; izražavanje iskrenog kajanja za počinjen zločin, patnju žrtava, kao i posljedice sa kojima se preživjeli i dalje suočavaju”, saopćio je FHP i upozorio da o ovim okolnostima u rješenju Višeg suda o uvjetnom otpustu ubice djece i žena nije bilo spomena.

FHP upozorava i da se dodjeljivanjem privilegija osuđenicima za ratne zločine tokom boravka u zatvoru, institucije Srbije obesmišljavaju suđenja za ratne zločine i umanjuju težinu izrečenih kazni.
Podsjećaju, da je nakon pogibije Slobodana Medića 31. decembra 2013. u saobraćajnoj nesreći javnost saznala da je on kao osuđenik na 20 godina zatvora, zbog ubistva šest Bošnjaka počinjenog u ljeto 1995. u Trnovu, u vrijeme nesreće tokom novogodišnjih praznika boravio na privremenoj slobodi. Tu privilegiju je imao i sada uvjetno pušteni Saša Cvjetan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije