Raković: Naš cilj mora biti srpska država koju bi činile Srbija, RS i C. Gora

Radiosarajevo.ba
Raković: Naš cilj mora biti srpska država koju bi činile Srbija, RS i C. Gora
Viši naučni saradnik u Institutu za noviju historiju Aleksandar Raković rekao da je u toku proces novog srpskog ujedinjenja, a nosilac ove ideje je RS, te Srpska pravoslavna crkva.

Raković smatra da Srbi iz Srbije i RS-a moraju ponuditi Srbima iz Crne Gore, koje je svrstao "među najugroženije narode u Europi", svoje kapacitete kako bi im pomogli da sačuvaju svoj identitet i "pov  rate srpsku državnost Crne Gore".

Za portal IN4S Raković je rekao da je "srpsko oslobođenje i ujedinjenje postalo ponovo legitimna tema u javnosti, da su granice između srpskih država nametnute i da se mora uraditi sve da one budu relativizovane i pretvorene u administrativne linije".

"RS je od Crne Gore preuzela ulogu srpske Sparte. Nema sumnje da RS u rodoljubivoj ideji prednjači i nad Srbijom. I u RS-u  i u Crnoj Gori su Srbi slični po svojim težnjama i intenzitetu odbrane identiteta" kaže Raković i dodaje da bi zvanična Banja Luka i Srbi iz Crne Gore trebalo "više da se upute jedni na druge".

On kaže da se iz Banja Luke jasnije vide opasnosti koje vrebaju od "zla domaćeg", koje je tokom prethodnih vijekova, a i sada veoma prisutno na prostoru dinarskih Srba.

Raković smatra da Beograd i Novi Sad danas nedovoljno razumiju ovaj problem, pa stoga mnogi srpski rodoljubi iz Srbije polažu više nade u Banja Luku nego u zvanični Beograd.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije