Radošević: Turizam je prokletstvo Hrvatske zbog kojeg se država ne razvija

Radiosarajevo.ba
 Radošević: Turizam je prokletstvo Hrvatske zbog kojeg se država ne razvija
FOTO: Radiosarajevo.ba / Drvenik

Hrvatska ima historijsku šansu da, dok nekoliko postotaka GDP-ja dolazi iz EU fondova, iskoristi ta sredstva kako bi se stvorila osnova za dugoročniji privredni rast. To je velika šansa, a čini mi se da na visokom političkom nivou nema svijesti da ta prilika neće vječno trajati, istakao je Slavo Radošević, profesor industrijskih i inovacijskih studija na University College of London (UCL) te posebni savjetnik Evropske komisije za pametnu specijalizaciju, u intervjuu za Jutarnji list.

Na konstataciju da je Hrvatska početkom 1990-ih bila među vodećim zemljama Istočne Evrope po inovativnosti, a danas je na dnu evropske ljestvice, profesor Radošević je istakao da je Hrvatsku izolacija tokom 1990-ih unazadila, te da se hrvatsko zaostajanje osjeća u svim sferama i ne može se preko noći promijeniti.

Komentirajući činjenicu da je pak Slovenija nastavila napredovati, Radošević je naglasio da je pozicija poslovnog sektora u Sloveniji značajno drugačija nego u Hrvatskoj jer imaju puno razvijenije istraživačke kapacitete u preduzećima.

"Drugi razlog je nedostatak jače i konzistentnije politike na planu tehnološkog razvoja. Hrvatska ima prokletstvo da joj je turizam jako važan. Istodobno, time imate sustav koji guši industriju, posebice njezin tehnološki dio. Imamo makroekonomsku stabilnost, ali dugoročno strukturalno padamo", kazao je Radošević.

Na pitanje koliko je opasno što je Hrvatska orijentirana na monokulturu turizma, odgovorio je da je to renta i da određene društvene grupe dobro žive na toj renti i to blokira sve ostalo jer stvara jednu kulturu u kojoj tehnološko poduzetništvo i povećana produktivnost ne igraju neku ulogu.

"To je slično prokletstvo kao kod arapskih zemalja bogatih naftom. S jedne strane vam je dobro, jer dobivate neki novac, a s druge strane je loše jer nemate poticaja da razvijate druge sektore. Kod nas čak nema ni svijesti da je turizam naša verzija nafte. Mi ni ne opravdavamo to što zaradimo s produktivnošću u turizmu, što je poseban problem. Da ne govorimo o skrivenim troškovima poput pritiska turizma na okoliš. Kad bi se sve to uračunalo, vjerojatno bismo došli do zaključka da je turizam u Hrvatskoj nisko profitabilna djelatnost", odgovorio je Radošević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije